sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V ameriškem Fergusonu odpravili izredne razmere

Deli na:
V ameriškem Fergusonu odpravili izredne razmere

Foto: Reuters

Okrožje mesta St. Louis v ameriški zvezni državi Missouri je za predmestje Ferguson včeraj po treh dneh miru odpravilo izredne razmere. Uvedli so jih, potem ko je policija ubila temnopoltega najstnika, ki je sodeloval na protestu ob prvi obletnici ustrelitve neoboroženega temnopoltega najstnika Michaela Browna.

Demonstracije konec minulega tedna v Fergusonu so bile večinoma mirne, našlo pa se je tudi dovolj temnopoltih nasilnežev, ki so hoteli povzročiti nove spopade s policijo. V nedeljo je v še vedno ne docela pojasnjenih okoliščinah policija ustrelila 18-letnega Tyrona Harrisa in proti njemu vložila obtožnico zaradi streljanja na policiste.

Razen policistov doslej tega ni potrdila nobena priča. Je pa policija objavila posnetek temnopoltega moškega na protestih, ki ima v rokah pištolo, in trdi, da gre za Harrisa. Na posnetku ni jasno, za koga dejansko gre, poleg tega pa oseba na njem ne strelja, ampak le beži.

Oblasti okrožja St. Louis so zaradi ustrelitve Harrisa pričakovale nemire in so uvedle izredne razmere. Nemirov nato vendarle ni bilo, policija pa je nadaljevala z aretacijami mirnih protestnikov, ki zahtevajo zvezni nadzor nad lokalno policijo, za katero pravijo, da je rasistična.

Brownova smrt 9. avgusta lani in protesti, ki so izbruhnili po njej, so v ZDA začeli spreminjati odnos javnosti do policije. Do tedaj je načeloma veljalo, da so policisti nezmotljivi in če koga ustrelijo, je to upravičeno. Pritoževali so se le temnopolti, mediji pa so le redko izražali dvom v policijske postopke.

Sedaj pa so incidenti, povezani s policijskim nasiljem, redno pod žarometi in občasno prihaja tudi do posledic.