Princ Harry, princ William Svet24.si

Tako slabi so odnosi med Williamom in Harryjem ......

himars Svet24.si

Bo to novo orožje, s katerim bodo Ukrajinci ...

Janez Janša Necenzurirano

Veliki poraženec #komentar

jansa logar pl Reporter.si

Razkrito ozadje Logarjeve kandidature: Janša ...

kaja casar mm Ekipa24.si

Bi jo prepoznali?! Vroča slovenska nogometna ...

kmetija Njena.si

Kmetija: V oddaji po nesreči pokazali člana ...

riera 4 Ekipa24.si

Riere na tekmi z neugodnimi Celjani ne bo! Vodilna...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Italiji škandal zaradi neonacistične tetovaže na roki vodje Lige v Bologni

Deli na:
V Italiji škandal zaradi neonacistične tetovaže na roki vodje Lige v Bologni

Tatu, ki razburja Italijane. - Foto: Twitter

V Italiji je izbruhnil škandal zaradi neonacistične tetovaže na roki novega vodje desničarske stranke Liga v Bologni Cristiana Di Martina. Gre za runski simbol volčjega zoba pod pestjo, ki drži kladivo in ki so ga uporabljale SS enote v nacistični Nemčiji. Di Martino se brani, da si je tetovažo dal narediti kot mlad ljubitelj nordijske mitologije.

Di Martino je za časnik Corriere di Bologna zatrdil, da sam ni bilo nikoli član neofašističnega gibanja Terza Posizione (Tretji položaj), ki je bila v Italiji dejavna v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja in je prav tako uporabljala ta simbol, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Kot je dejal, si je tetovažo dal narediti pri 16 letih, ker mu je bila vedno všeč nordijska mitologija. "Ko sem si ga dal narediti pri 16 letih, sploh nisem vedel, kaj je Terza Posizione," je dejal in dodal, da je bil vedno ljubitelj stripov in stripovskega junaka Thora.

Nadaljeval je z besedami, da v mladosti včasih "počneš stvari, ki bi jih morda z leti naredil drugače" in da "z določenimi svetovi" ni nikoli imel ničesar skupnega, navaja Ansa."Mislim, da mora (voditelj Lige Matteo) Salvini očistiti svojo stranko, saj imamo preveč fašistov, ki se delajo neumne," pa je zadevo komentiral levosredinski župan Bologne Matteo Lepore iz Demokratske stranke (PD).

Di Martino je bil nekoč deželni svetnik zdaj že ukinjene desnosredinske stranke Ljudstvo svobode (PDL) Silvia Berlusconija v Ferrari. Leta 2011 se je skupaj z Gabrielejem Adinolfijem, ustanovnim članom gibanja Terza Posizione, udeležil dogodka, ki ga je oglaševala skrajno desna skupina CasaPound.

V Italiji je sicer na volitvah konec septembra zmagala desnica s postfašistično stranko Bratje Italije na čelu. Prihodnjo vlado bo najverjetneje vodila predsednica te stranke Giorgia Meloni, ki je znana po svojih skrajno desnih stališčih, vlado pa bosta predvidoma sestavljali še Liga Mattea Salvinija in Berlusconijeva Naprej Italija. Koalicija treh strank bo najverjetneje imela večino tako v poslanski zbornici kot senatu.