mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Italija odločena razglasiti izključno gospodarsko cono v Jadranu

Deli na:
Italija odločena razglasiti izključno gospodarsko cono v Jadranu

Italijanski zunanji minster Luigi Di Maio. - Foto: Profimedia

Italija je sprožila postopek za razglasitev svoje izključno gospodarske cone v Jadranu, je včeraj v Zagrebu po pogovorih s hrvaškim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom sporočil italijanski zunanji minister Luigi Di Maio. Hkrati je izrazil pričakovanje, da bo temu sledila tudi Hrvaška.

"Upamo, da bo tudi Hrvaška stopila na to pot. Z naše strani bo imela polno podporo", je izjavo vodje italijanske diplomacije predvajal hrvaški radio.

Po četrti seji koordinacijskega odbora ministrov italijanske in hrvaške vlade v Zagrebu je Grlić Radman dejal, da sta se z Di Maiom danes pogovarjala o razglasitvi izključnih gospodarskih con na obeh obalah Jadrana. Kot je dodal, so pogovori potekali v evropske duhu in z zavedanjem, da je potrebno zaščititi Jadransko morje in z njim trajnostno upravljati.

Hrvaška vlada je novembra 2017 sprejela sklep, da Hrvaška v okviru konvencije Združenih narodov o pomorskem pravu in pravnega reda EU uresničuje svoje pravice in interese na Jadranu ter da ni potrebe za razglasitev izključno gospodarskega pasu. Vladajoča večina na čelu s HDZ je tudi v prejšnjem sklicu sabora lani zavrnila predlog opozicije, da bi Hrvaška razglasila svojo izključno gospodarsko cono v Jadranu.

Hrvaški premier Andrej Plenković je med predstavitvijo načrtov svoje vlade po letošnjih julijskih parlamentarnih volitev na Hrvaškem, izpostavil izdelavo prostorskih načrtov za hrvaško ekološko ribolovno cono (ERC) in epikontinentalni pas v Jadranu.

Hrvaški ni uspelo v celoti uveljaviti tudi svoje ERC, ki jo je razglasila leta 2003. Zaradi pritiskov Italije in Slovenije je Zagreb leta 2008 v zakon o ERC uvrstil tudi izjeme za članice EU.