mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Italiji na tisoče lažnih invalidov in revežev

Deli na:
V Italiji na tisoče lažnih invalidov in revežev

Foto: Reuters

Italijanska finančna policija je lani odkrila za 6,5 milijarde evrov oškodovanja državnih in evropskih financ. Ob tem so odkrili tudi več tisoč lažnih invalidov, revežev in javnih uslužbencev z dvojno zaposlitvijo, ki so italijanske javne finance skupaj oškodovali za skoraj 180 milijonov evrov.  

Lažni invalidi in reveži so državo oškodovali pri pridobivanju socialnih pomoči, brezplačnega ali cenejšega vrtca, subvencionirane šolske prehrane in učbenikov ter pri pridobivanju štipendij.

Zdravstveni sistem so oškodovali za dobrih 70 milijonov evrov, socialnega pa za prek 100 milijonov evrov, poročajo italijanski mediji.

Največkrat so si pomagali s prijavljanjem nizkih dohodkov, v več sto primerih pa so se socialne pomoči in pokojnine stekale na bančne račune že dolgo mrtvih posameznikov.

Zaradi 1,1 milijarde evrov oškodovanja evropskih finančnih sredstev so preiskovalci lani zasegli tudi za 350 milijonov evrov nepremičnin, premičnin in sredstev na bančnih računih 4800 posameznikov, še poročajo italijanski mediji.

V finančni policiji napovedujejo, da bodo porabo javnih sredstev zaradi težkih javnofinančnih razmer v državi poostreno nadzorovali tudi letos.



Na eni strani bodo poostreno nadzorovali prejemnike socialnih pomoči, na drugi pa dejavnosti, ki so po njihovih dosedanjih izkušnjah najbolj izpostavljene goljufijam - subvencije za obnovljive vire energije, zdravstveni sistem in financiranje projektov iz evropskih sredstev.

Odhajajoči tehnični premier in vodja sredinskih strank Mario Monti sicer Italijanom obljublja znižanje davčnih obremenitev, ki so eden od razlogov za davčne utaje in skrivanje dohodkov v državi.

Tako obljublja znižanje obdavčitve prve nepremičnine, kar bi lahko, tako Monti, ob morebitnem vnovičnem prevzemu vlade uresničil že v prvem letu mandata. Skupaj obljublja za 2,5 milijarde evrov dodatnih olajšav za tiste z več otroki in tiste v najnižjih dohodkovnih razredih.

Že leta 2014 pa bi lahko znižali dohodnino in obdavčitev podjetij, s čimer bi podjetja in družine prihranile prek 25 milijard evrov letno, še dodaja Monti, ki je sicer še pred kratkim dejal, da bo znižanje davkov težko uresničljivo.