Princ Harry, Meghan Markle Svet24.si

Harry in Meghan skušata po smrti kraljice ...

kurilna-sezona Svet24.si

FOTO: V Velenju konflikt med stanovalci zaradi ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Brez države v Geoplinu ne bo alžirskega plina

kdo vam laze1 Reporter.si

Hujskanje k oboroženemu uporu: AKOS naj bi ...

sesko Ekipa24.si

Kralj! Šeško o zadetku, ki trese Evropo, ne ...

Korgija2 Odkrito.si

Korgiji kraljice Elizabete II. so bili z njo, ko ...

ilicic Ekipa24.si

Mariborski navijači so komaj čakali na nove ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Iraku aretirani slovenski novinar zaprt v Bagdadu

Deli na:
V Iraku aretirani slovenski novinar zaprt v Bagdadu

V Iraku aretirani slovenski novinar Matej Kavčič - Foto: Radio Costiera Indipendente

Novinar Radia Študent Matej Kavčič je bil pred 14 dnevi skupaj z nemško novinarsko kolegico Marlene Foerster aretiran v Iraku. Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je v izjavi za TVS potrdil, da je Kavčič zaprt v Bagdadu, da je živ in zdrav ter da se na ministrstvu trudijo, da bi čim prej vzpostavili stik z njim.

Ob včerajšnjem svetovnem dnevu svobode medijev so se zvrstili tudi pozivi iraškim oblastem k izpustitvi aretiranega slovenskega novinarja Mateja Kavčiča in njegove nemške kolegice Marlene Foerster. Shod v podporo Kavčiču in Foersterjevi je med drugim potekal pred iraškim konzulatom v Frankfurtu.

Kavčič je skupaj z nemško kolegico januarja odpotoval v Irak kot samostojni novinar, saj je pripravljal reportažo o tam živečih Jezidih. Sicer ima veljavno novinarsko izkaznico, ki pa je iraške oblasti iz neznanega razloga niso priznale in upoštevale. Tudi vzrok za aretacijo obeh novinarjev še ni znan.

"Vemo, da se je aretacija zgodila na eni od kontrolnih točk, ki jih nadzoruje iraška varnostna služba. Mi smo v kontaktu z iraškim ministrstvom za zunanje zadeve in z njihovo ambasado, ki nas pokriva z Dunaja, da čim prej navežemo kontakt," je v današnji izjavi za Televizijo Slovenija (TVS) dejal Šter.

Nemški mediji navajajo, da naj bi bila Kavčič in Foersterjeva aretirana 20. aprila. Odvetnik nemškega konzulata v Bagdadu naj bi že stopil v kontakt z njo. Novinarja sta zaprta v Bagdadu, oba sta živa in zdrava, še navaja TVS.

"Zelo je pomembno, da v takem primeru pridržana oseba ne ostane z mislijo, da je nihče ne išče, ali da je ostala popolnoma sama. Prizadevamo si, da bi se Matej vrnil na svobodo," je dodal Šter.