bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

vila klemen jaklic PL Reporter.si

749 kvadratov razkošja za ustavnega sodnika ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

delovna-akcija, družina-markovec Njena.si

Delovna akcija v vasi Ljubno: Majhna skupnost z ...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Fukušimi iz rezervoarjev uhaja radioaktivna voda

Deli na:
V Fukušimi iz rezervoarjev uhaja radioaktivna voda

Foto: Reuters

Blizu rezervoarjev s kontaminirano vodo na območju jedrske elektrarne v japonski Fukušimi so odkrili luže z ekstremno visoko ravnjo sevanja, je danes sporočil upravljavec elektrarne Tepco. Iz velikega rezervoarja naj bi izteklo okoli 300 ton radioaktivne vode, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kakih 50 centimetrov nad površino vode so strokovnjaki izmerili sevanje okoli 100 milisievertov na uro. Gre za stopnjo sevanja, ki ogroža zdravje ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Upravljavec v potresu in cunamiju poškodovane elektrarne ob tem zanika, da bi ta kontaminirana voda stekla v Pacifik, a mu je agencija vseeno naročila, naj preuči možnost, da se je prek bližnjih kanalov to vseeno zgodilo. Sicer pa incident po mnenju agencije dosega prvo stopnjo na lestvici od nič do sedem, pri čemer sedem pomeni najresnejši dogodek.

"Tepcu smo naročili, naj najde vir kontaminirane vode - iz katerega rezervoarja voda uhaja - in zatesni mesto uhajanja," so sporočili iz agencije za jedrsko varnost. "Naročili smo jim tudi odstranitev kontaminirane prsti, da bi se izognili nadaljnjemu širjenju strupene vode, in okrepitev spremljanja bližnjega okolja," še dodajajo.



V okolici elektrarne povečanega sevanja niso zaznali. Sicer pa naj bi uslužbenci Tepca že našli ventile, iz katerih uhaja radioaktivna voda.

Japonska vlada je v začetku avgusta ocenila, da iz poškodovane jedrske elektrarne v Fukušimi v morje prek podtalnice dnevno izteče okoli 300 ton kontaminirane vode. Premier Šinzo Abe je takrat napovedal, da bo vlada odločneje posegla v napore za zajezitev uhajanja radioaktivnih snovi.

V jedrski elektrarni, ki sta jo leta 2011 prizadela potres in cunami, so v zadnjih letih zabeležili vrsto incidentov, povezanih z uhajanjem radioaktivnih snovi. Tepco je tarča kritik zaradi slabega spopadanja s katastrofo pa tudi zaradi prikrivanja dejstev in dejanskih razsežnosti katastrofe.