Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Reševanje težav z radioaktivno vodo v Fukušimi »površno«

Deli na:
Reševanje težav z radioaktivno vodo v Fukušimi »površno«

Foto: Reuters

Japonski inšpektorji za jedrsko varnost, ki so danes obiskali in preiskali poškodovano jedrsko elektrarno v Fukušimi po odkritju obsežnega uhajanja radioaktivne vode, so sporočili, da je bilo upravljanje z vodo v elektrarni "površno". Nedavno je sicer iz velikega rezervoarja v Fukušimi izteklo 300 ton radioaktivne vode.

Ti rezervoarji hranijo vodo, s katero hladijo poškodovane reaktorje. Z uhajanjem radioaktivne vode imajo v Fukušimi že dalj časa težave. Poleg tega je Tepco šele pred mesecem dni priznal, da radioaktivna podtalnica, ki se je po potresu in cunamiju marca 2011 nabrala pod območjem, ne upada, kot so trdili pred tem, temveč v količinah okoli 300 ton na dan izteka v morje.

"Ne morem reči drugače, kot da je bilo površno," je dejal član odbora japonskega urada za jedrski nadzor Tojoši Fuketa o ravnanju z radioaktivno vodo.

Fuketa je bil sicer del 15-članske ekipe strokovnjakov, ki so obiskali elektrarno, da bi sami ugotovili, koliko kontaminirane vode je izteklo.

Enodnevna preiskava se je končala danes proti večeru po lokalnem času. "Analizirali bomo rezultate inšpekcije in o njih razpravljali na srečanju prihodnji teden. Morebiti bomo izvedli še nadaljnje preglede v Fukušimi Daiči, če bo potrebno," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal neimenovani član te ekipe.

Japonski jedrski regulator je v sredo povišal stopnjo nevarnosti uhajanja radioaktivne vode, ki je po novem ocenjena s tretjo stopnjo na lestvici od nič do sedem, kar je največ v zadnjih dveh letih.

Več kot dve leti po eni najhujših jedrskih katastrof v zgodovini, ki sta jo sprožila uničujoči potres in cunami, ima Tepco še vedno velike težave pri popravljanju škode, kar bi lahko trajalo tudi štiri desetletja.