Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Pivo in cvetje, tiskovna konferenca, Nika Zorjan Njena.si

S kom je Nika Zorjan odpotovala na Maldive?

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Franciji škandal z objavo posnetkov pogovorov Sarkozyja, ki zbija šale o Carli

Deli na:
V Franciji škandal z objavo posnetkov pogovorov Sarkozyja, ki zbija šale o Carli

Foto: Reuters

Francoski mediji so v sredo z objavo posnetkov zasebnih pogovorov nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, ko je ta še bil na čelu Francije, poskrbeli za nov škandal. Sarkozy sicer v teh pogovorih zbija šale o svoji ženi in drugih, govori pa tudi o načrtih preoblikovanja vlade in podobnem.

Kako so posnetki, ki jih je na skrivaj snemal Sarkoyzjev svetovalec Patrick Buisson, prišli v javnost, sicer še ni znano, poroča britanski časnik Financial Times (FT).

Objava posnetkov, do katere prihaja pred lokalnimi volitvami ta mesec, je v zadrego spravila tako Sarkozya kot tudi njegovo desnosredinsko Unijo za ljudsko gibanje (UMP), Sarkozy pa se po besedah njegovega dolgoletnega političnega svetovalca Henrija Guaina počuti izdanega.

Posnetke, na katerih nekdanji predsednik med drugim govori o svojih ministrih ter zbija šale na račun zakona z manekenko Carlo Bruni, sta doslej objavila le satirični časopis Canard Enchaine ter spletni časnik Atlantico, naj pa sicer ne bi razkrivali ničesar, kar bi bilo sporno z vidika nacionalne varnosti, navaja FT. Ob tem sicer dodaja, da niso bili objavljeni vsi posnetki.

Buissonov odvetnik je v sredo dejal, da je njegova stranka pogovore snemala z majhno napravo v žepu, saj naj si Buisson na sestankih ne bi utegnil delati potrebnih zapiskov. "Večina (posnetkov) je bila uničenih, razen nekaterih, ki so mu jih ukradli," je še dejal odvetnik.

Za zdaj sicer še ni jasno, kako so posnetki pristali v javnosti, je pa socialistična stranka sedanjega predsednika Francoisa Hollanda že pozvala k preiskavi incidenta, še navaja FT.

Sarkozy in njegova žena pa sta včeraj sporočila, da bosta uporabila vsa pravna sredstva, da bi dosegla prepoved objave omenjenih posnetkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.