podgana Svet24.si

Foto: V konzervi rjavega fižola našel truplo ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Raiven, polfinalni večer, Evrovizija 2 Njena.si

Evrovizija: Raiven se je uvrstila v finale ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama obljublja konec vohunjenja za zaveznicami

Deli na:
Obama obljublja konec vohunjenja za zaveznicami

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je včeraj v telefonskem pogovoru francoskemu predsedniku Francoisu Hollandu zagotovil končanje preteklih praks, ki so nesprejemljive med zaveznicami, so sporočili iz francoskega predsedstva.

Pogovor, do katerega je prišlo na pobudo Hollanda po razkritjih v medijih, da je Ameriška agencija za nacionalno varnost (NSA) vohunila za zadnjimi tremi francoskimi predsedniki med letoma 2006 in 2012, "je bila priložnost za pogovor o načelih, ki morajo veljati v odnosih med zaveznicami pri obveščevalni dejavnosti," so sporočili iz predsedniške palače, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Predsednik Obama je nedvoumno potrdil svojo trdno odločenost, ki jo je izrazil že novembra 2013 po aferi Snowden, in potrdil med obiskom Hollanda februarja 2014, da bo končal s praksami, do katerih je morebiti prihajalo v preteklosti in ki so nesprejemljive med zaveznicami," so izpostavili.

Dodali so, da bodo visoki predstavniki francoskih obveščevalnih služb kmalu obiskali Washington za poglobitev sodelovanja.

Francoski premier Manuel Valls je pred tem včeraj poudaril, da morajo ZDA storiti vse, kar je v njihovi moči, da popravijo odnose s Francijo po razkritjih o domnevnem prisluškovanju.

"ZDA se morajo zavedati ne samo nevarnosti, ki jih tovrstna ravnanja predstavljajo za našo svobodo, temveč morajo tudi storiti vse v svoji moči, da popravijo škodo, ki so jih ta dejanja povzročila odnosom s Francijo," je Valls povedal v francoskem parlamentu.

Po njegovih besedah vlade ne morejo biti naivne glede tega, da druge države sledijo svojim nacionalnim interesom. A istočasno je poudaril, da mora obstajati "recipročno spoštovanje suverenosti". Ocenil je, da je treba na področju obveščevalnih dejavnosti vzpostaviti nov "kodeks ravnanja".

Valls je še zanikal navedbe medijev, da Francija prav tako vohuni za zavezniki, kadar je to le možno, še piše AFP. "Ne. V nasprotju z ugibanji določenih medijev Francija ne izvaja nadzora in prisluškovanja političnim voditeljem evropskih partneric," je še povedal.