pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Franciji demonstracije proti novi protiteroristični zakonodaji

Deli na:
V Franciji demonstracije proti novi protiteroristični zakonodaji

Foto: Reuters

V Franciji so v ponedeljek zvečer potekale demonstracije proti sporni novi protiteroristični zakonodaji, o kateri bo danes popoldne odločal francoski parlament. Nasprotniki zakona, ki v luči teroristične grožnje krepi pooblastila obveščevalnih služb, poudarjajo, da bi nova zakonodaja lahko posegla v nekatere svoboščine.

Pred zgradbo narodne skupščine v Parizu se je v ponedeljek po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zbralo več sto ljudi. Protest je potekal pod geslom 24 ur pred 1984, ki namiguje na znameniti roman Georgea Orwella, udeležili pa so se ga privrženci skrajne levice, ekoloških gibanj ter nekaterih sindikatov in organizacij za človekove pravice, kot je Amnesty International.

O podobnih demonstracijah so poročali tudi iz Toulousa na jugozahodu Francije.

Sporni novi zakon, o katerem bo danes glasoval spodnji dom francoskega parlamenta, nato pa ga mora potrditi še zgornji dom, med drugim omogoča zbiranje telefonskih in spletnih komunikacij terorističnih osumljencev brez sodnega naloga. Ponudnike internetnih storitev in telefonska podjetja zavezuje k predaji želenih podatkov.

Obveščevalne službe bodo poleg tega imele po novem pravico v zasebna stanovanja namestiti kamere in druge snemalne naprave ter tudi program, ki zabeleži vsak pritisk na tipkovnici. Oblasti bodo imele možnost hraniti posnetke mesec dni, metapodatke pa pet let.

Po terorističnih napadih, ki so januarja pretresli Pariz, francoska vlada zatrjuje, da je nova ureditev nujna za učinkovito delovanje proti teroristom. Francoski premier Manuel Valls je zatrdil, da bodo postopki zelo natančno opredeljeni, zahteva za podatke bo morala biti utemeljena, odločitev za začetek nadzora pa bo osebno sprejel premier ter bo veljala le za omejeno obdobje.