sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemčija je zaostrila azilantsko zakonodajo

Deli na:
Nemčija je zaostrila azilantsko zakonodajo

Foto: Reuters

Zgornji dom nemškega parlamenta, bundesrat, v katerem so zastopane nemške zvezne dežele, je včeraj z veliko večino potrdil zaostritev azilne zakonodaje, potem ko je to v četrtek storil spodnji dom parlamenta, bundestag, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Nova zakonodaja bo v veljavo stopila 1. novembra.

Več predsednikov deželnih vlad je reformo označilo za "dober prvi korak", a so ob tem opozorili na nujnost nadaljnjih ukrepov tudi na evropski ravni. Zavzeli so se tudi za več uradnikov, s čimer bi pospešili azilni postopek.

So pa ministrski predsedniki iz vrst socialdemokratov zavrnili vzpostavitev t.i. tranzitnih območij, ki jo predlagajo krščanski demokrati.

Obsežna reforma, ki jo je bundesrat sprejel po hitrem postopku, naj bi med drugim pospešila obravnavo prošenj za azil, vračanje tistih, ki jim je azil zavrnjen, v njihove domovine ter tudi gradnjo nastanitvenih kapacitet za begunce.

V skladu z novostmi, ki jih je v luči rekordnega begunskega vala pripravila nemška vlada, bodo na seznamu t. i. varnih držav porekla odslej vse države Zahodnega Balkana - tudi Albanija, Kosovo in Črna gora, medtem ko so Srbija, BiH in Makedonija bile na njem že doslej.

Prošnje za azil, ki jih vlagajo državljani teh držav, so skoraj zagotovo zavrnjene, in to po hitrejšem postopku.

Poleg tega bodo smeli migranti v Nemčiji po novem dlje časa - namesto do treh kar do šest mesecev - ostati v sprejemnih centrih, kjer bodo načeloma prejemali pomoč v blagu in ne več gotovine. Izplačilo te bo mogoče le mesec dni v naprej. V določenih primerih je predvideno tudi občutno krčenje pravice do podpore.

K tej novosti naj bi prispevala poročila o tem, kako ljudje z Balkana potujejo v Nemčijo v upanju, da bodo njihovo prošnjo za azil čim dlje obravnavali, medtem pa bodo oni prejemali denar.

Po drugi strani nova zakonodaja predvideva tudi posebne tečaje za čim hitrejšo integracijo v nemško družbo tistih, ki bodo azil najverjetneje dobili, ter poenostavitev birokratskih postopkov za gradnjo namestitvenih kapacitet za begunce.

Organizacije za človekove pravice, leva opozicija in tudi mnogi pravni strokovnjaki so do novosti kritični in svarijo, da bi te lahko nesprejemljivo posegle v človekove pravice.

Val beguncev, ki prihajajo v Nemčijo, sicer v zadnjem času podira vse rekorde. Letos naj bi jih v državo po ocenah prišlo med 800.000 in 1,5 milijona.