miha krusic 1 Dobra karma

Miha Krušič iskreno: 'Če bi lahko, bi bil samo ...

1_vili resnik Svet24.si

Vili Resnik pravi, da se zdaj lahko končno ...

NOV20200709_GIL7277 Reporter.si

Najbolj eklatanten primer sprevrženega ...

Erjavec Svet24.si

FOTO: Ni bilo hladno le pivo, ki ga je užival ...

Mike pompeo Necenzurirano

Ameriški postroj slovenskih energetskih ...

kadunc Odkrito.si

Direktor RTV SLO: Nujno potrebujemo nadomestno ...

moaj-slovenija Njena.si

Okradli Alenko Košir

Svet

V Franciji bodo predstavili razvpito reformo, zaradi katere je država v primežu stavk in protesto

Deli na:
V Franciji bodo predstavili razvpito reformo, zaradi katere je država v primežu stavk in protesto

Sindikati že protestirajo v Parizu. - Foto: Reuters

Francoska vlada bo danes predstavila težko pričakovano pokojninsko reformo, ki ji ostro nasprotujejo sindikati. Država je od minulega četrtka v primežu stavk in protestov. Pritisk so nasprotniki sprememb stopnjevali do zadnjega - še v torek so v državi potekali množični protesti -, a vlada ne kaže znakov popuščanja.

Francija je bila v zadnjih dneh ohromljena zaradi stavke, ki je zajela javni promet, šolstvo in nekatere druge dejavnosti. Še posebej je bilo prizadeto širše območje Pariza, kjer je okrnjeno obratovala podzemna železnica. Po vsej državi so bile motene avtobusne in železniške povezave, odpovedani so bili številni leti. Stavko so občutili tudi turisti, saj je bilo zaprtih več znamenitosti.

Stavka je v torek potekala že šesti zaporedni dan. Da bi dan pred uradno naznanitvijo pokojninske reforme izvedli čim večji možni pritisk na vlado, pa so se nasprotniki poleg tega po vsej državi zbrali na shodih proti spremembam. Potem ko se je minuli četrtek na ulice odpravilo približno 800.000 ljudi, jih je bilo tokrat glede na ocene notranjega ministrstva okrog 340.000.


A kot kaže, vlada glede reforme ne namerava bistveno popuščati sindikatom. Kot je v torek dejal premier Edouard Philippe, danes ni pričakovati "čudežnih naznanil", zaradi katerih bi se lahko protesti kar ustavili. "Govor bo kvečjemu odprl nova vprašanja. In to je normalno," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poslancem vladajoče stranke Naprej republika dejal Philippe.

Pokojninska reforma je ena od velikih obljub predsednika Emmanuela Macrona, lahko pa bi se izkazala tudi za velik preizkus. Vlada želi uvesti univerzalen, na točkovanju osnovan pokojninski sistem, ki bi nadomestil trenutno veljavnih 42 različnih pokojninskih shem.

Kot zatrjuje Macron, bi s spremembami dosegli bolj vzdržen in bolj pošten sistem za vse, medtem ko se nasprotniki bojijo prekarizacije upokojencev. Nekateri nasprotniki se bojijo tudi izgube določenih privilegijev, ki jih s sabo prinašajo nekatere pokojninske sheme.

Loading...