mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pred nami je ključno vprašanje: ali želimo živeti v demokraciji ali janšokraciji? Bilanca Janševega vladanja je porazna!

Deli na:
Pred nami je ključno vprašanje: ali želimo živeti v demokraciji ali janšokraciji? Bilanca Janševega vladanja je porazna!

Dr. Maja Sunčič - Foto: Primož Lavre

Slovenija doživlja razkroj pravne države, propad temeljnih vrednot, politizacijo preiskovalnih organov, ogrožena je svoboda govora, vlada vse bolj izgublja tudi boj z drugim valom koronavirusa. Povrhu vsega je Janševa vlada samo v nekaj mesecih državo zadolžila za več milijard evrov.

Vse bi nas moralo zelo srbeti, da Slovenija na nedavnem vrhu EU o razdelitvi denarja iz sklada za okrevanje ni bila uvrščena v skupino varčnih, ampak razsipniških držav. In s tem, da je Slovenija postala zapravljiva država, se Janša še hvali?!

Janša brutalno kadruje po načelu »glavno, da si naš, ni važno, kaj znaš«. Državnim preiskovalnim organom očita politizacijo, medtem ko hkrati kriminalistom v NPU in tožilstvu sporoča, koga ne bi smeli preiskovati oziroma koga bi morali. In takšen politični pritisk na preiskovalne organe potem označi za depolitizacijo!? Še malo, pa bo predlagal Bavčarja za notranjega ministra. Vplivni politiki iz SDS Bavčarja že vabijo na proslave direktno iz zapora na Dobu!

Janša si hoče z novo medijsko zakonodajo podrediti še medije in denar od prisilnega RTV-prispevka skanalizirati tudi v svoje strankarske propagandistične medije na čelu z Nova24TV in Demokracijo. Hkrati želi izsiliti večja pooblastila vojski za nadzor meje, od česar je samo korak do večjih pooblastil vojske nad civilnim prebivalstvom. Po vsemu temu se Janša še vedno razglaša za demokrata in zadnji branik demokracije?!

Janševa vlada postaja vse večji flop tudi pri spopadu s koronakrizo. Pa še nedavno je  vlada že slavila dokončno »zmago« nad koronavirusom ob preletu letal Nata?! Trend naraščanja okuženih oseb v drugem valu postaja vse bolj problematičen, Janša pa še vedno ni zaprl mej s problematičnimi balkanskimi državami. Isti Janša je imel toliko za povedati o Šarcu, da je v prvem valu zamujal z zapiranjem meje z Italijo. Zdaj je Slovenijo prehitela celo Italija, ki je že zdavnaj zaprla mejo za potnike iz BiH, Srbije, Severne Makedonije in Kosova.

Janša ima v tujini in doma polna usta pravne države in poziva k enakim vatlom za vse. V resnici je prav Janša tisti politik, ki se dobesedno podela na temeljna načela pravne države. To je jasno pokazal ob nedavni pravnomočni sodbi upravnega sodišča, ki je potrdilo ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), da je bilo lobiranje nekdanjega šefa Udbe Janeza Zemljariča pri ministru Zdravku Počivalšku jeseni 2016 nezakonito. KPK je namreč ugotovila, da je minister Počivalšek kršil določbe zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, s tem ko ni odklonil stika z Zemljaričem na temo projekta Izolski otok, hkrati pa KPK tudi ni prijavil lobista Zemljariča, ki ni bil vpisan v register lobistov.

Janša si hoče z novo medijsko zakonodajo podrediti še medije in denar od prisilnega RTV-prispevka skanalizirati tudi v svoje strankarske propagandistične medije na čelu z Nova24TV in Demokracijo.

Pravnomočna sodba ima jasno sporočilo: zaradi kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije Počivalšek nima več potrebne politične integritete za opravljanje ministrske funkcije. In pika! Zato bi od Janše, ki ima polna usta pravne države, integritete, morale in vrednot, kot prvo pričakovali, da bi Počivalška takoj brcnil iz svoje vlade. Če je Janši seveda kaj do spoštovanja temeljnih načel pravne države in družbenih vrednot, da smo pred zakonom res vsi enaki in da predstavniki politične elite, vključno z ministrom Počivalškom, niso nedotakljivi in »prvorazredni«, ostali državljani pa »drugorazredni«. Vendar tega od Janše seveda ne bomo dočakali, ker bi potem Janši razpadla koalicija.

Čeprav sam Janša redno problematizira nedotakljivo elito prvorazrednih in je v knjigi Prvorazredni, sistem za lažno elito (Nova obzorja, 2019) zapisal: »Vzpostavitev enakosti pred zakonom je absolutni predpogoj za normalno delovanje demokratične države.« Zdaj, ko je sodišče potrdilo ugotovitve KPK o spornem ravnanju ministra Počivalška glede lobiranja Zemljariča, je Janša kar na lepem obmolknil in nič več ne poziva k enakim vatlom za vse, kar je predpogoj za normalno delovanje vsake demokratične države. Seveda Janša molči, ker je minister Počivalšek postal za Janšo in njegove strankarske medije nedotakljivi simbol prvorazredne Janševe vladajoče elite, saj Janši omogoča oblast. V boju za oblast je pri Janši očitno dovoljeno vse. Tudi teptanje temeljnih načel pravne države!

No, pri pravnomočni zadevi Počivalšek – Zemljarič so Janši veliko uslugo naredili tudi levi mediji in nasploh levica skupaj s skrajne levičarskimi protestniki, ki zahtevajo Počivalškovo glavo zaradi poslov z medicinsko opremo, kjer je zadeva šele v začetni fazi kriminalistične preiskave. Do dokončnega sodnega epiloga pa bo potrebno počakati še leta in leta. Na drugi strani isti levi mediji, levi politiki in protestniki ne zahtevajo Počivalškovega odstopa zaradi spornega primera lobiranja, čeprav gre za pravnomočno sodbo. Zakaj le so levičarji tokrat tiho kot miši? Ker je v sporno lobiranje vpleten za levico večno nedotakljivi Zemljarič!

Sicer pa so ob pravnomočni sodbi lobističnega primera Počivalšek – Zemljarič kot grob molčali tudi Janševi strankarski mediji na čelu z Nova24TV in Demokracijo, ki skupaj z Janšo redno problematizirajo nekdanjega šefa Udbe Zemljariča kot nedotakljivega predstavnika globoke države. Ko je bil Počivalšek v Cerarjevi in Šarčevi vladi, so po njem nabijali Janša, SDS in Janševi mediji z vsemi topovi, od vstopa Počivalškove SMC v Janševo koalicijo pa je isti aferaški Počivalšek za Janšo in njegove medije nedotakljiv. In takšne Janševe propagandistične medije bomo morali po novem predlogu medijskega zakona prisilno financirati iz naših žepov z novim prisilnim prispevkom, ki bo kvečjemu prispeval k »pluralizaciji« medijske propagande med levico in desnico, ne pa k res neodvisnim medijem.

Janša tako na oblasti počne ravno to, kar vseskozi očita levim vladam in levim medijem – svoje medije zlorablja za ustvarjanje svoje elite prvorazrednih! Janševi mediji o Janši doslej niso pisnili niti ene kritične besede, temveč mu pojejo hvalnice kot so v propadli Jugoslaviji mediji slavili diktatorja Tita. Še več: Janševi mediji napadajo vsakega kritika Janše in nadzorujejo opozicijo, ne Janše na oblasti. Kot da živimo v Severni Koreji!