stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Evropskem parlamentu danes razprava o nezaupnici Junckerjevi komisiji

Deli na:
V Evropskem parlamentu danes razprava o nezaupnici Junckerjevi komisiji

Foto: Reuters

Evropski poslanci bodo danes razpravljali o predlogu nezaupnice Evropski komisiji Jean-Clauda Junckerja, ki ga je vložila evroskeptična desnica. Vrhunec pestrega zasedanja v Strasbourgu bo sicer uradni obisk papeža Frančiška. Na dnevnem redu bodo še proračun, Palestina in 300-milijardni investicijski paket, prihaja tudi dobitnik nagrade Saharova.

Parlament bo drevi ob prisotnosti predsednika komisije, dolgoletnega luksemburškega premierja Junckerja in vseh komisarjev razpravljal o predlogu nezaupnice komisiji, s katero se ta sooča že manj kot mesec dni po nastopu mandata. Glasovanje bo sledilo v četrtek, bolj ali manj gotovo pa je, da nezaupnica ne bo izglasovana.

Predlog zanjo je minuli teden zaradi t. i. afere LuxLeaks vložila evroskeptična desnica v Evropskem parlamentu - pod njo se je podpisalo 76 poslancev iz skupine Evropa svobode in neposredne demokracije (EFDD), ki jo vodi Britanec Nigel Farage, ter iz vrst nepovezanih skrajno desnih poslancev, zbranih okrog Francozinje Marine Le Pen.

Za razrešitev mora predlog na glasovanju dobiti dvojno večino: dve tretjini oddanih glasov in absolutno večino vseh evropskih poslancev, kar pomeni najmanj 376 glasov. Glede na to, da ostale politične skupine predloga evroskeptikov po napovedih ne bodo podprle, bo nezaupnica skoraj zagotovo padla. Parlament sicer doslej ni še nikoli izglasoval nezaupnice komisiji.

Papež Frančišek bo Evropski parlament uradno obiskal v torek in ob tem nagovoril poslance. Prihaja na povabilo predsednika parlamenta Martina Schulza, ki je Vatikan uradno obiskal oktobra lani, ob 25. obletnici zadnjega papeževega obiska v Evropskem parlamentu - papež Janez Pavel II. je evropske poslance v Strasbourgu namreč nagovoril 11. oktobra 1988.