stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Ronaldo ali Griezmann: Nocoj v Parizu finale Eura 2016

Deli na:
Ronaldo ali Griezmann: Nocoj v Parizu finale Eura 2016

Foto: Getty Images

Nocoj ob 21. uri bodo vse oči uprte v Pariz, kjer se bosta na Stade de Franceu v velikem finalu evropskega nogometnega prvenstva pomerili Francija in Portugalska. Francozi bodo lovili tretjo evropsko krono, Portugalci pa prvo.

Na Stade de Franceu si bosta nasproti stala tudi zvezdnika Cristiano Ronaldo in Antoine Griezmann, odlični sedmici svojih držav ter zvezdnika svojih klubov Reala Madrida in Atletica Madrida, ki sta se letos za lovoriko v ligi prvakov že pomerila, v Rimu je bil konec maja uspešnejši Cristiano Ronaldo.

Portugalec je v Franciji zadel trikrat, na EP devetič, s čimer se je na vrhu strelcev vseh časov izenačil z nekdanjim francoskim zvezdnikom Michelom Platinijem, ki pa je za strelski dosežek potreboval le eno prvenstvo, Cristiano Ronaldo pa štiri. Na drugi strani napada je Griezmann, soigralec Jana Oblaka pri madridskem Atleticu, na svojem prvem turnirju stare celine pri šestih golih in bo skoraj zagotovo dobil nagrado za najboljšega strelca prvenstva, razen če se Ronaldu, Naniju, Olivierju Giroudu ali Dimitriju Payetu, vsi imajo po tri gole, v nedeljo strga.

Portugalska lovi sploh svojo prvo lovoriko, leta 2004 je bila na domačih tleh druga, Francija pa tretjo, prvo po letu 2000, pred tem je bila najboljša v Evropi leta 1984 prav tako doma. Ima še en naslov, in sicer svetovnega prvaka, tudi tega je osvojila v Franciji.

V vlogi favorita je Francija. Na Euru 2016 je pokazala veliko talenta, za seboj ima številčne navijače, tudi statistika in zgodovina sta na njeni strani. Galski petelini so tekmece s Pirenejskega polotoka premagali 18-krat v 24 poizkusih, tudi v polfinalu EP 1984 in 2000. V primeru nedeljskega uspeha bo Francija izenačila rekord Španije in Nemčije s tremi naslovi evropskega prvaka.