atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Egiptu v vozila Clintonove metali paradižnike ter vpili "Monica, Monica"

Deli na:
V Egiptu v vozila Clintonove metali paradižnike ter vpili "Monica, Monica"

Foto: Reuters

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je bila v nedeljo med obiskov v Egiptu deležna jeze protestnikov. Ti so na konvoj z ameriško državno sekretarko med obiskom Aleksandrije metali različne predmete ter vpili "Monica, Monica", pri čemer so namigovali na afero, ki jo je imel v 90. letih njen mož, nekdanji predsednik Bill Clinton, s pripravnico Monico Lewinsky.

Protestniki so v vozila metali paradižnike, čevlje in steklenice z vodo, vozila, v katerem se je peljala Clintonova, pa po navedbah ameriških diplomatov niso zadeli.

Clintonova je Egipt obiskala v okviru 12-dnevne turneje po Bližnjem vzhodu, med katero je obiskala devet držav. Iz Egipta je odpotovala v Izrael, kjer se je sestala s premierom Benjaminom Netanjahujem in predsednikom Šimonom Peresom. Sogovorniki so med drugim izpostavili velik pomen ohranitve mirovne pogodbe med Izraelom in Egiptom po menjavi oblasti v slednjem.

Egipt je bil "sidro miru" na Bližnjem vzhodu in ohranitev mirovne pogodbe, ki sta jo Egipt in Izrael podpisala leta 1979, ključna prioriteta tako za judovsko državo kot ZDA, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izpostavil Netanjahu.

Kot je dejal pred nocojšnjo večerjo s Clintonovo, se veseli pogovorov z gostjo, saj je pred prihodom v Izrael ta konec tedna obiskala Egipt in se sestala z novim egiptovskim predsednikom, islamistom Mohamedom Mursijem. Obenem se ji je zahvalil za prizadevanja, ki jih je vložila v ohranitev mirovne pogodbe.

Na dnevnem redu pogovorov Clintonove in Netanjahuja bosta poleg tega po napovedih slednjega doseganje miru s Palestinci in pa iranski jedrski program.

Clintonova je pred večerjo s premierom poudarila, da morajo Izrael in ZDA tesno sodelovati pri soočanju z izzivi, ki jih prinašajo ogromne politične spremembe v vrsti arabskih držav. Kot je zatrdila, se bodo posvetovanja med vladama na skoraj dnevni bazi nadaljevala s ciljem zagotoviti "mir in stabilnost za Izrael, ZDA, regijo in svet".

Podoben poziv je Clintonova po poročanju AFP danes izrekla večkrat, med drugim na srečanju s Peresom. V luči velikih sprememb v regiji je ocenila, da je to "čas negotovosti in hkrati priložnosti", in "prav v trenutkih, kot je ta, morajo prijatelji, kakršni smo mi, misliti skupaj, delovati skupaj".

Peres in Clintonova sta se poleg tega strinjala, da je nujno ustaviti nasilje v Siriji ter Iranu preprečiti proizvodnjo jedrskega orožja.

Kot so sporočili iz Peresovega urada, ga je Clintonova tudi seznanila z najnovejšim razvojem dogodkov v Egiptu in s stališči novega egiptovskega vodstva ter izpostavila pomen krepitve odnosov med Izraelom in Egiptom in ohranjanja miru med državama". Peres pa je oblasti v Kairu pozval, naj spoštujejo 33 let staro mirovno pogodbo, ki je "rešila na stotisoče življenj".

Ameriška državna sekretarka se je sicer danes sestala tudi s svojim izraelskim kolegom Avigdorjem Libermanom in z obrambnim ministrom Ehudom Barakom.

To je prvi obisk Clintonove v Izraelu po dveh letih in verjetno tudi njen zadnji v tej vlogi. Po navedbah ameriških medijev je bil namen obiska predvsem notranjepolitične narave.

Predsednik Barack Obama namreč pred novembrskimi volitvami potrebuje podporo vplivnega judovskega lobija v ZDA, Izrael pa bo čez nekaj tednov obiskal tudi njegov republikanski protikandidat Mitt Romney.