Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Donecku zajeli in izpustili predstavnike Rdečega križa

Deli na:
V Donecku zajeli in izpustili predstavnike Rdečega križa

Foto: Reuters

Proruski separatisti so v petek v Donecku zajeli devet predstavnikov Rdečega križa, ki so jih nato tudi hitro izpustili, poročajo tuje tiskovne agencije. Skupina je bila po mnenju mednarodne organizacije hitro izpuščena zaradi jasne naloge, ki so jo imeli, in sicer oceniti potrebe prebivalstva v Donecku.

Izpustitev je potrdil tudi predstavnik Mednarodnega komiteja Rdečega križa za Evropo in Srednjo Azijo v Ženevi David Pierre Marquet. "Naši kolegi so bili pridržani sinoči in še isti večer so bili izpuščeni," je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Marquet. Nemška tiskovna agencija dpa pa je poročala, da so bili predstavniki Rdečega križa izpuščeni danes.

Sicer pa so bili med zajetimi štirje predstavniki ukrajinskega Rdečega križa iz Kijeva, štirje predstavniki iz lokalne enote v Donecku in predstavnik mednarodnega Rdečega križa iz Švice.

Na vprašanje, kako so uporniki ravnali s predstavniki Rdečega križa, je Marquet dejal, da nihče ni bil poškodovan. Poudaril je še, da se bo Rdeči križ še naprej zavzemal za vzpostavitev dialoga med obema stranema. "Zdaj bodo nadaljevali svojo humanitarno nalogo in pripravili poročilo," je še dejal Marquet.

Predstavnik samooklicane in nepriznane "ljudske republike Doneck" Kiril Rudenko pa je izjavil, da je bila ekipa Rdečega križa zadržana zaradi suma vohunjenja.