Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Davosu svarijo pred prevelikim optimizmom za leto 2013

Deli na:
V Davosu svarijo pred prevelikim optimizmom za leto 2013

Foto: Reuters

Države ne bi smele biti preveč optimistične glede gospodarskih gibanj v letošnjem letu, čeprav je kriza v evrskem območju premagala najbolj akutno fazo, je včeraj ob zaključku Svetovnega gospodarskega foruma v švicarskem Davosu opozorila prva ženska Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde.

Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ocenila Lagardejeva, lahko letos pričakujemo "le zelo krhko in skromno okrevanje".

Tudi prvi mož Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angel Gurria je opozoril, da Evropa nima več veliko prostora za uvajanje dodatnih protikriznih ukrepov, če bi se izkazali za potrebne.

Guverner kanadske centralne banke Mark Carney je sicer pohvalil napredek in reforme v evroobmočju, a je hkrati opozoril, da bo proces okrevanja "zahteval leta".

Med štiridnevnim zasedanjem so politiki in gospodarstveniki vseskozi pozivali članice Evropske unije, naj nadaljujejo z reformami, hkrati pa so izražali tudi zaskrbljenost, da bi evropske gospodarske težave lahko še dodatno slabile gospodarstva ostalega sveta, še posebej hitrorastočih držav.

Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu se je letos udeležilo okoli 2500 politikov in gospodarstvenikov. Med njimi je bilo tudi 50 predsednikov držav oz. vlad.

Pomen tega foruma se je sicer v zadnjih letih nekoliko zmanjšal. Tudi med protestniki, ki se mu letos niso preveč posvetili. Za pozornost so poskrbele le tri ukrajinske aktivistke, ki so z razgaljenimi prsmi protestirale zaradi zatiranja žensk v globalnem gospodarskem sistemu, še poroča dpa.