pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

»Slovenija se v zadnjem času vede, kot da je otok in da ni del globalnega gospodarstva«

Deli na:
»Slovenija se v zadnjem času vede, kot da je otok in da ni del globalnega gospodarstva«

Foto: Arhiv Reporterja

V Ameriški gospodarski zbornici v Sloveniji (Amcham) in Britansko-slovenski gospodarski zbornici so v odzivu na rezultate nedeljskih volitev izpostavili privatizacijo in odpiranje svetu. V Amchamu tako v privatizaciji vidijo pot do uresničitve potencialov države.

Izvršna direktorica Amchama Ajša Vodnik je izpostavila prepričanje, da je prevlada države v gospodarstvu zavrla dolgoročno konkurenčnost države, zato si v zbornici želijo, da bi bila ena od prioritet nove vlade jasna strategija za privatizacijo državnega premoženja.

Kjer gre za strateška področja, pa si želijo strokovno upravljanje, ki ni pogojeno s strankarsko pripadnostjo, ter v nemalo primerih tudi reorganizacijo in racionalizacijo poslovanja teh podjetij.

Odločitve in zaveze za privatizacijo, ki so bile že dane, pa bi morale biti dosledno izvedene, sicer po navedbah Vodnikove država tvega, da bo v popolnosti izgubila verodostojnost na mednarodnih finančnih trgih in pri potencialnih vlagateljih.

Vodnikova je izrazila upanje, da je šlo pri "odganjanju" tujih vlagateljev bolj za predvolilno retoriko kot za resen namen, da bi Slovenija še naprej ostala razmeroma zaprta ekonomija z najvišjim deležem države lastnine v podjetjih v Evropi.

Zasebno lastništvo - slovensko ali tuje - namreč po prepričanju zbornice prinaša strokovno korporativno upravljanje in vodstvo, ki lahko sprejema racionalne odločitve brez političnega vmešavanja. V Amchamu verjamejo, da lahko Slovenija le na ta način uresniči potencial svoje visoko kvalitetne delovne sile in ustvari delovna mesta z visoko dodano vrednostjo.


Za dvig zaupanja v gospodarstvu je treba izkoreniniti tudi kakršnokoli obliko korupcije iz postopkov javnega naročanja in odločno zaščititi popolno transparentnost državnih razpisov. Želijo si tudi konsistenten davčni sistem, ki bi zmanjšal tveganja v gospodarstvu in odprl nove možnosti za privabljanje tujega kapitala. Potrebni so še celovita pokojninska in zdravstvena reforma ter učinkovito upravljanje javnih financ.

Izvršni direktor Britansko-Slovenske gospodarske zbornice Martin Logar rezultat volitev vidi kot pričakovan, razvoj dogodkov pa na zbornici vidijo kot izraz tega, da je bila pri kriznem menedžmentu v državi potrebna zamenjava.

Logar upa, da bo ta vlada zdržala štiri leta, čeprav v to dvomi. Upa pa, da bo zdržala dovolj časa, da bo prekinila status quo, ki je trajal nekaj zadnjih mesecev, in da bo uvidela, da se je treba odpreti svetu. Slovenija se namreč v zadnjem času vede, kot da je otok in da ni del globalnega gospodarstva, je dodal.

Na zbornici upajo, da se bo zamenjava čim prej odrazila tudi v gospodarstvu. Nobeno podjetje si ne more privoščiti dveh, treh mesecev mirovanja. Na zbornici upajo, da bo gospodarstvo čim prej zadihalo in da se bo gospodarski stroj spet zagnal.

Glede stališč zmagovalne Stranke Mira Cerarja do privatizacije je Logar zatrdil, da je ukinjanje postopkov privatizacije, ki so že v teku, neodgovorno, a prav tako neodgovorno je dovoliti, da ti postopki potekajo netransparentno.

Strinja se, da je treba postopek privatizacije voditi nadzorovano, pri tem pa ne gledati toliko na nacionalni interes, ampak predvsem na kakovost in načrte bodočih lastnikov.