Revija Reporter
Svet

V CSU se tresejo: na Bavarskem imajo le še 38-odstotno podporo

STA

9. jul. 2018 12:37 Osveženo: 12:39 / 09. 7. 2018

Deli na:

Dobre tri mesece pred deželnimi volitvami na Bavarskem je vladajoča Krščansko-socialna unija (CSU) glede na javnomnenjsko raziskavo še vedno precej oddaljena od absolutne večine. Tudi po burni razpravi in trdnem stališču CSU glede zaostritve azilne politike stranko namreč podpira le 38 odstotkov vprašanih, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Inštitut Forsa je po naročilu televizij RTL in n-tv raziskavo opravil po sklenitvi azilnega sporazuma na zvezni ravni. A čeprav je k sporazumu težila CSU notranjega ministra Horsta Seehoferja, ki si je tako želela utrditi podporo na Bavarskem, večni zmagovalki "svobodne dežele" in ministrskemu predsedniku Markusu Söderju očitno ne bo uspelo zbrati absolutne večine v deželnem parlamentu.

Na Bavarskem bodo volivci 14. oktobra izbirali nov deželni parlament. Glede na rezultate ankete bi CSU sledili Zeleni (15 odstotkov), za njimi pa skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD), ki jo podpira 14 odstotkov vprašanih. Vstop v deželni parlament bi uspel še socialdemokratom (SPD) z 12 odstotki, Svobodnim volivcem z osmimi odstotki in liberalcem (FDP) s šestimi odstotki.

CSU je tradicionalno najmočnejša sila na Bavarskem, ki ji vlada že več desetletij, z izjemo mandata med letoma 2008 in 2013 pa običajno na volitvah doseže absolutno večino. Kot sestrska stranka krščanskih demokratov (CDU) kanclerke Angele Merkel nastopa le na volitvah na Bavarskem, medtem ko CDU v preostalih 15 deželah.

Sicer pa javnomnenjska anketa na zvezni ravni ponovno opaža porast priljubljenosti AfD, ki je tokrat dosegla rekordno raven 17 odstotkov in je prvič tako močna kot SPD. Tudi unija je tako kot SPD izgubila dve odstotni točki in trenutno uživa le še 30-odstotno podporo, je še razvidno iz raziskave inštituta Emnid za nemški tednik Bild am Sonntag.

Medtem je Seehofer v nedeljo za Bild am Sonntag tudi potrdil, da je spor z Merklovo glede azilne politike končan. "Gledamo naprej," je dejal.

Nemška koalicija je prejšnji teden sprejela dogovor o zaostritvi azilne politike, ki med drugim predvideva dvostranske dogovore s članicami EU glede vračanja migrantov, ki so v drugi članici že zaprosili za azil.