Revija Reporter
Svet

CSU bi lahko na volitvah doživela polom in ostala izven vlade

STA

5. okt. 2018 6:00

Deli na:

CSU je v težavah.

Profimedia

Krščansko-socialna unija (CSU) pred volitvami v bavarski deželni parlament še naprej izgublja podporo v anketah. Glede na anketo javne televizije ARD jo namreč podpira 33 odstotkov vprašanih, pri čemer bi lahko glede na podporo drugim strankam CSU, ki trenutno vlada sama, ostala celo zunaj bodoče vlade v tej nemški zvezni deželi.

CSU, ki jo vodi nemški notranji minister Horst Seehofer, je v primerjavi s septembrsko javnomnenjsko raziskavo ARD izgubila dve odstotni točki. Druge ankete ji napovedujejo med 34 in 35 odstotkov podpore, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Druga najmočnejša stranka so trenutno Zeleni z 18 odstotki, sledijo jim socialdemokrati (SPD) in Svobodni volivci s po 11-odstotno podporo. Skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD) je medtem na četrtem mestu z 10 odstotki. V deželni parlament naj bi se uspelo prebiti še liberalcem (FDP).

Zeleni, SPD, Svobodni volivci in FDP bi tako skupaj prejeli 46 odstotkov glasov, kar zadostuje za večino v deželnem parlamentu. Tako bi CSU, ki trenutno z absolutno večino vlada sama, ostala zunaj vlade.

Generalni sekretar bavarske vladajoče stranke Markus Blume je ob tem opozoril, da bi bila lahko Bavarska po volitvah 14. oktobra dežela, "ki ji ni mogoče vladati". "Anketa je znak za preplah," je poudaril in posvaril, da "grozi mavrična koalicija proti CSU".