bencin Svet24.si

Opolnoči pocenitev bencina in dizla

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Foto 1 Revija Stop

Maja Monrue: Še vedno verjame, da je v dvoje ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V britanskih zaporih bodo skrajneže izolirali v posebnih oddelkih

Deli na:
V britanskih zaporih bodo skrajneže izolirali v posebnih oddelkih

Foto: Getty Images

Zaprti skrajneži, "ki si prizadevajo zastrupiti misli" sojetnikov, bodo poslej v zaporih v Angliji in Walesu nameščeni v posebne oddelke, je danes sporočila vlada v Londonu. Pravosodna ministrica Liz Truss je obenem predstavila načrte za odstranitev ekstremistične literature iz zaporniških knjižnic in ostrejši nadzor nad zaporniškimi duhovniki.

Britanska vlada je odločitev o novih ukrepih predstavila ob objavi poročila, ki je bilo kritično do "prizanesljivosti" glede vse večjega problema islamističnega ekstremizma v zaporih.

Kot prvi ukrep je to poročilo priporočilo, da se nasilne skrajneže onesposobi, tako da se jih odstrani od drugih zapornikov, in sicer z oblikovanjem posebnih, fizično povsem ločenih oddelkov v visoko varovanih zaporih, povzema britanski BBC.

Poročilo, ki ga je po naročilu vlade pripravil nekdanji načelnik za zapore Ian Acheson, sicer govori o "plahosti institucij" glede obravnave izražanja skrajnih stališč v zaporih.

Kot navaja, se zaposleni v zaporih bojijo, da bodo označeni za rasiste, dodaja pa, da naj bi islamistični zaporniki med drugim skušali zaporniško osebje pripraviti do tega, da se med petkovimi molitvami umakne.

Ministrica Trussova je danes poudarila, da zaporniški sistem ne more še naprej dopuščati, da ekstremistični zaporniki širijo "strupeno ideologijo" med preostalo jetniško populacijo.

Kot je povedala za BBC, bodo v ta namen oblikovali manjše število posebnih oddelkov, s katerimi bodo "najbolj subverzivne skrajneže" ločili od preostalih zapornikov.

Trussova je priznala, da to prinaša tveganje, da tako izločena skupina skrajneževe, ki bi jo držali skupaj, postane še vplivnejša. A kot je dodala, morajo oblasti ločiti tiste, ki bi lahko sodelovali pri ustvarjanju še večjih problemov.

Načrti vlade po njenih besedah vključujejo tudi usposabljanje zaporniškega osebja za ravnanje z ekstremizmom. Podporo jim bo nudil nov direktorat, navaja sporočilo britanskega pravosodnega ministrstva.

Knjige, ki veljajo za ekstremistične, bodo v zaporniških knjižnicah prepovedali. Pet tovrstnih besedil so že določili. Poleg tega bodo poostrili nadzor, ko ga za izbiranje duhovnikov v zaporih, prav tako bodo s petkovih molitev izločili zapornike, ki se obnašajo subverzivno.

Načrti vlade so že naleteli na kritike. V organizaciji za reformo zaporniškega sistema Prison Reform Trust so mnenja, da bi morali biti posebni zaporniški oddelki oblikovani le za majhno število zapornikov, ljudi v njih pa bi morali zadrževati zgolj začasno. Vladni odgovor se po njihovem mnenju loteva le polovice problema.