pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Belgiji aretirani so načrtovali napade na policiste

Deli na:
V Belgiji aretirani so načrtovali napade na policiste

Foto: Reuters

Domnevna džihadistična skupina, ki je bila tarča četrtkove protiteroristične operacije v Belgiji, je načrtovala umore policistov na ulicah in napade na policijske postaje, je na novinarski konferenci danes razkrilo belgijsko tožilstvo. V četrtkovih racijah so sicer aretirali 13 oseb, zahtevali pa bodo še izročitev dveh osumljencev iz Francije.

Načrtovanje napadov je bilo v sklepni fazi in teroristi so bili po navedbah tožilstva tik na tem, da jih izvedejo, če jim tega ne bi preprečili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V racijah v več belgijskih mestih, med drugim tudi v Bruslju, so zasegli večje količine pištol in pušk kalašnikovk, streliva, razstreliva in komunikacijske opreme, pa tudi policijske uniforme, ki so jih nameravali uporabiti napadalci, in veliko vsoto denarja, je novinarjem po pisanju britanskega BBC razkril tiskovni predstavnik tožilstva Thierry Werts.

Drug tiskovni predstavnik tožilstva Eric Van der Sijpt je povedal, da je preiskava pokazala, "da so nameravali ti ljudje ubiti več policistov na ulici in na policijskih postajah". "Cilj operacije je bil razbiti teroristično celico (...) a tudi logistično mrežo za njo," je še dejal.

Identifikacija dveh osumljencev, ki so ju policisti ustrelili in ubili v Verviersu, zaenkrat še poteka. V Belgiji so aretirali 13 osumljencev, še dva Belgijca pa so aretirali v Franciji in belgijski organi bodo sedaj zahtevali njuno izročitev.

Povezav med aretiranimi v Belgiji in teroristi, ki so izvedli napade v Franciji minuli teden, ali terorističnimi osumljenci, aretiranimi v Nemčiji, niso ugotovili.

Belgijska preiskava se je sicer začela že pred napadi na uredništvo satiričnega tednika Charlie Hebdo, judovsko trgovino in policiste v Parizu, ki so terjali skupno 17 žrtev.