kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Komunistični zločin na Poljskem kaznovan po 31 letih

Deli na:
Komunistični zločin na Poljskem kaznovan po 31 letih

Enajst nekdanjih komunističnih zaporniških paznikov na Poljskem je bilo po 31 letih obsojenih zaradi pretepanja zaprtih članov sindikata Solidarnost v času vojnega stanja. Obsojeni so bili na pogojne zaporne kazni od enega in pol do dveh let in denarno globo. Vsi obsojeni so starejši od 70 let, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Sodišče v mestu Szczecin je sklenilo, da so obtoženi krivi zločina proti človečnosti. To je bilo pomembno, ker zločini proti človečnosti ne zastarajo.

Sicer pa je to tretji primer, ko je kakšno poljsko sodišče obsodilo komunistične zločince. Primer je pomemben predvsem s simbolnega vidika.

Proces proti danes obsojenim se je začel pred petimi leti. Takrat jih je bilo še 16, pet pa jih je v času sojenja umrlo.

Primer sicer sega v februar 1982, ko so pazniki v zaporu Wierzchow Pomorski nasilno poskušali preprečiti zapornikom prepevanje domoljubnih in religioznih pesmi in povzročanje hrupa z železnimi predmeti.

Januarja lani je bil zaradi zadušitve protikomunističnega sindikata Solidarnost obsojen nekdanji poljski notranji minister Czeslaw Kiszczak. Upokojeni general Kiszczak je bil spoznan za krivega članstva v oboroženi kriminalni skupini, t. i. vojaškem svetu za narodno rešitev, ki je nezakonito razglasila vojno stanje in kršila svobodo številnih Poljakov.