severina Svet24.si

VIDEO: Severina objavila ta posnetek in do srca ...

profimedia-0106600992 (1) Dobra karma

Vaš rojstni datum ima močan vpliv celo na vaše ...

Hengsberg, kmetija, avstrijski gasilci Svet24.si

FOTO: Upokojenec želel na vrtu pokopati mačko, a...

orehovlje, uhajanje plina Svet24.si

FOTO: V Orehovljah delovni stroj poškodoval ...

internal-clock-795726_1280 Dobra karma

Usodna datuma 12. in 26. 12.: osvoboditev ženskih...

jernej šugman Njena.si

Minili sta dve leti od smrti Jerneja Šugmana

tanja-balabanić, jan-klobasa Njena.si

Tanja Balabanić zaslužila na račun nestrpnežev

Svet

V Avstriji poplave in sneg: evakuacija ob reki Krki, jezera prestopila bregove

Deli na:
V Avstriji poplave in sneg: evakuacija ob reki Krki, jezera prestopila bregove

Sneg v vasi Iselsberg. - Foto: Reuters

Zaradi obilnih snežnih padavin in dežja so razmere na jugu Avstrije še vedno zaostrene. Po več plazovih, ki so se sprožili v nedeljo, nevarnost ostaja velika, zaradi česar ostajajo zaprte številne šole. Reka Krka na Koroškem je dosegla najvišjo gladino v zadnjih 30 letih, tudi več jezer je prestopilo bregove.

V zadnjih 24 urah so samo gasilci na Koroškem prejeli prek 500 prošenj za posredovanje. Ponoči so se razmere nekoliko umirile, je pa sedaj največ pozornosti namenjene kontroliranju višine rek, na spletni strani poroča časnik Kleine Zeitung.

Reka Krka je denimo pri kraju Weitensfeld dosegla najvišjo gladino v zadnjih 30 letih. V občini Krka so tako popolnoma evakuirali naselje Sandboden, kjer so morali svoja bivališča zapustiti prebivalci 15 hiš. Več deset gasilcev se ukvarja zlasti z utrjevanjem zaščite pred poplavami, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Labotu ob slovenski meji, kjer se je naraščanje Drave že v nedeljo nekoliko umirilo, so razmere ponoči ostale nespremenjene. Po navedbah vodje gasilcev so morali ponoči opraviti nekaj manjših črpanj vode. Središče mesta sicer ostaja zaprto.

Je pa bregove prestopilo tudi več jezer na Koroškem. Baško jezero pri Beljaku je tako povzročilo poplavo, kakršna se statistično zgodi le enkrat na 100 let. Od noči s sobote na nedeljo je njegova gladina narasla za približno 40 centimetrov na trenutnih 140 centimetrov.

Močno deževje in sneg sta že v nedeljo povzročila številne plazove. Plaz je na območju Špitala ob Dravi zasul hlev in ženska, ki je bila takrat v njem, je utrpela hude poškodbe. Zjutraj so alarm sprožili tudi v kraju Feld am See, ki mu grozi plaz obsežnega hudourniškega nanosa. Plaz je deloma uničil tudi hišo v Bad Kleinkirchheimu na Koroškem, pogrešajo eno osebo.Posebej dramatično je bilo ponoči v kraju Bad Gastein v zvezni deželi Salzburg, kjer je plaz okoli polnoči zasul družinsko hišo in jo popolnoma uničil, močno pa je bila poškodovana tudi hiša pod njo. Prebivalko ene od njiju so kmalu rešili, žensko v drugi pa šele po dveh urah.

Na zahodu Štajerske je moralo zaradi nevarnosti plazov in poplav domove zapustiti 50 ljudi v bližini reke Mure. Še vedno je zaradi zemeljskih plazov zaprtih več cest. Tako na Koroškem, Štajerskem kot na vzhodnem Tirolskem danes ostajajo zaprte številne šole.

Na vzhodu Tirolske je bilo davi brez elektrike še vedno okoli 1900 gospodinjstev. Ponoči niso zabeležili dodatnih izpadov električne energije.

Območja poplav in plazov so ob tem danes začeli pregledovati tudi s helikopterji. S tem želijo določiti območja nevarnosti plazov in poplav.

Ponoči so se padavine sicer nekoliko umirile, znova pa naj bi na vzhodu Tirolske in Koroške močneje deževalo in snežilo v noči na torek in v torek, napovedujejo vremenoslovci.

loading...
Loading...