Katja Tratnik Odkrito.si

Voditeljica z leto dni starejšim Nemcem na ...

papež frančišek Svet24.si

VIDEO: Odmikal jim je prstan, ni hotel, da ga ...

Uroš Petisvet.si

V Medžugorju komunicira s Sveto Marijo, z ...

ljubljanska obvoznica, severna obvoznica Svet24.si

Ljubljanski avtocestni obroč z velikansko ...

andrej 02 Svet24.si

Žulj, ki po 40 letih še vedno žuli

01_Tanja_Žagar Njena.si

Iskreno priznanje Tanje Žagar šokiralo gledalce

Jessie J Najstnica.si

Jessie J pokazala celulit in navdušila

Slovenija

Cerar trdi, da Slovenija na vrhu Nata glede obrambnih izdatkov ni obljubila nič več kot v preteklosti

Deli na:
Cerar trdi, da Slovenija na vrhu Nata glede obrambnih izdatkov ni obljubila nič več kot v preteklosti

Foto: Twitter

Slovenija ni danes glede krepitve obrambnih izdatkov obljubila nič več kot v preteklosti, naše zaveze ostajajo enake kot doslej, je poudaril premier Miro Cerar po koncu vrha zveze Nato, ki so ga zaznamovale ostre kritike ameriškega predsednika Donalda Trumpa zaradi preskromnih obrambnih proračunov preostalih zaveznic.

"Slovenija ni danes obljubila nič več kot v preteklosti. Naše zaveze ostajajo iste kot doslej. Smo racionalni in zanesljivi. Obljubljamo, koliko realno zmoremo," je povedal Cerar.

Ob tem je ponovil, da se bo treba v prihodnjih letih potruditi, da tudi Slovenija še hitreje doseže dogovorjeni cilj dveh odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) za obrambo.

"K temu smo se vsi zavezali in to igro moramo odigrati pošteno," je izpostavil premier, ki opravlja tekoče posle. Niso pa danes voditelji, niti on osebno, dali nikakršnih konkretnih zavez, je zatrdil.

Trump je sicer danes poudaril, da je Nato "zdaj precej močnejši kot pred dvema dnevoma" in da je odnos do ZDA bolj pošten, ker so zaveznice pripravljene za obrambo nameniti znatno več.Ob poudarku, da bo treba intenzivirati proces zviševanja obrambnih izdatkov, je Cerar izpostavil, da je ob tem treba upoštevati javnofinančne zmožnosti in potrebe družbe na sploh.

Obrambna sposobnost je pomembna za nas, a družba ima tudi druge potrebe, zato je treba to intenziviranje usklajevati tudi z drugimi področji, je izpostavil.

Cerar je še povedal, da Trump danes ni zagrozil z izstopom ZDA iz Nata, kot so navajali neuradni viri, je pa močno izpostavil potrebo po povečanju obrambnih izdatkov.

O Trumpovem pozivu k zvišanju cilja za obrambne izdatke z dveh odstotkov BDP na štiri odstotke pa je Cerar dejal, da je to le ideja, ne pa zavezujoči cilj, in da je bistveno doseči cilj dveh odstotkov.

Loading...