državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Avstriji okoli 60 domnevnih džihadistov iz Sirije

Deli na:
V Avstriji okoli 60 domnevnih džihadistov iz Sirije

Foto: Reuters

Avstrijske oblasti opazujejo okoli 60 oseb, ki naj bi sodelovale v bojih v Siriji, je danes za avstrijsko tiskovno agencijo APA povedal tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Alexander Marakovits. Na tujem naj bi se sicer borilo okoli 140 avstrijskih državljanov, med njimi tudi v vrstah skrajnežev zloglasne Islamske države.

V bojih naj bi bilo ubitih tudi okoli 20 avstrijskih "džihadistov", a na ministrstvu tega za zdaj še niso uspeli preveriti. To velja tudi za domnevnega Avstrijca, ki se je na družbenem omrežju Facebook imenoval Abdulwahab in ki je bil v soboto v Siriji ubit, še poroča APA.

Prav tako na avstrijskem notranjem ministrstvu nimajo podatkov, ali je Abdulwahabov prijatelj "Firas H" tudi Avstrijec. Kot je zapisal slednji, sta bila z Abdulwahabom "skupaj na Dunaju in skupaj v Islamski državi".

Ministrstvo je za APA pojasnilo, da težko preverjajo tovrstne navedbe, ki se pojavljajo na internetu. Jih pa preiskujejo. Markovits je tudi pojasnil, da v Avstriji v povezavi z boji v Siriji opazujejo oz. nadzorujejo okoli 60 oseb. Gre za ljudi, "ki so bili v Siriji in se tam udeleževali bojnih dejavnosti," je pojasnil.

Dodal je še, da težko tudi kaj storijo proti temu, da bi Avstrijci odhajali na bojišča, če nimajo "konkretnih namigov". Sicer bi jim odhod lahko preprečili, je nakazal Markovits.