požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Avstriji danes volijo nov parlament

Deli na:
V Avstriji danes volijo nov parlament

Foto: Reuters

V Avstriji bodo danes parlamentarne volitve. Prva volišča se bodo odprla ob 6. uri, zadnja pa se bodo zaprla ob 17. uri. Takoj po zaprtju bodo znani rezultati vzporednih volitev, avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner pa naj bi okoli 19.30 sporočila neuradne končne rezultate. Zmaga se obeta socialdemokratom (SPÖ).

Ankete napovedujejo, da bo prvo mesto nesporno dobila SPÖ, za drugo mesto pa se obeta tesen boj med Ljudsko stranko (ÖVP) in svobodnjaki (FPÖ) 40-letnega Heinza-Christiana Stracheja.

Doslej vladajoči SPÖ in ÖVP naj bi v primerjavi z volitvami pred petimi leti med volivci izgubili nekaj podpore. Morebitne velike izgube bi lahko ogrozile nadaljevanje njune koalicije, čeprav večina poznavalcev meni, da bo najverjetneje na oblasti še naprej ostala velika rdeče-črna koalicija med strankama.

Četrta najmočnejša stranka v parlamentu bi lahko postali avstrijski Zeleni pod vodstvom 44-letne Eve Glawischnig. Štiriodstotni prag za vstop v parlament bi lahko uspelo preseči še Zavezništvu za prihodnost Avstrije (BZÖ), ki ga je ustanovil pokojni deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider, liberalnemu Neosu Hansa Petra Haselsteinerja, ustanovitelja gradbenega koncerna Strabag, in Teamu Stronach 81-letnega milijarderja Franka Stronacha.

Na deželni ravni je na volilnih seznamih nekaterih avstrijskih političnih strank tudi nekaj pripadnikov koroških Slovencev, čeprav nimajo veliko možnosti, da bi dobili poslanski mandat v nationalratu. Še največ jih ima Angelika Mlinar, ki nastopa na listi Neosa kot druga glavna kandidatka.