Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V ameriškem kongresu največ novincev od velike gospodarske depresije

Deli na:
V ameriškem kongresu največ novincev od velike gospodarske depresije

Foto: Reuters

v ZDA bo v torek priseglo 58 novih članov predstavniškega doma ameriškega kongresa ter 13 novih senatorjev, kar pomeni največ novincev naenkrat vse od 30. let prejšnjega stoletja. Kongres, ki uživa le 15-odstotno javno podporo, bo tudi eden najbolj raznolikih doslej, kar še posebej velja za republikance.

Republikanci v novem kongresu zasedajo 246 sedežev v 435-članskem predstavniškem domu, v 100-članskem senatu pa 54. Američani na kongresne položaje ponavadi izvolijo veterane, kar jim nalaga zdrava pamet, saj se kongresni položaji in vpliv delijo po stažu. Dlje je nekdo v kongresu, večji vpliv ima in s tem lahko prinese več ugodnosti za svoje volivce.

Od časa do časa pa pride do volitev, ko je ljudem vsega dovolj in si zaželijo novih obrazov. Število republikanskih novincev letos krepko presega število demokratskih. V predstavniškem domu bo 43 novih republikancev, v senatu pa 12.

V predstavniškem domu in senatu bodo po novem sedele 104 ženske, temnopoltih ter Američanov latinsko-ameriškega ali azijskega izvora pa bo 100. Newyorški volivci so novembra lani poslali v predstavniški dom doslej najmlajšo žensko, to je 30-letna republikanka Elise Stefanik. Republikanci bodo imeli tudi sploh prvo temnopolto kongresnico, to je Mia Love iz države Utah.

Republikanci so dobili tudi temnopoltega senatorja Tima Scotta iz Južne Karoline, demokratski volivci Michigana pa so za upokojenim 88-letnim Johnom Dingellom, ki je v predstavniškem domu preživel kar 60 let, izvolili njegovo 61-letno soprogo Debbie Dingell.

Novinci po stažu so v izjavah za medije pred prevzemom položaja polni "mladostniškega" navdušenja, da jim bo uspelo v Washington pripeljati nov veter strankarskega sodelovanja v dobro Američanov.