sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mesec navija za združevanje ZL, partnerji mu očitajo "avtoritarno centralizacijo"

Deli na:
Mesec navija za združevanje ZL, partnerji mu očitajo "avtoritarno centralizacijo"

Foto: Bobo

Iniciativa za demokratični socializem (IDS) bo na današnjem kongresu v Krškem odločala o svojem delovanju in pomembno vplivala na proces morebitne združitve strank ZL. Najvidnejši obraz ZL Luka Mesec meni, da bo levica od danes bolj združena, v kar pa bo moral prepričati tudi delegate. Ne le partnerji ZL, tudi v IDS si glede združitve niso enotni.

Člani kongresa IDS bodo imeli glede na stališča v iniciativi na mizi tri sklepe glede nadaljnjega delovanja ZL. Prvi je za začetek pogajanj za združitev IDS, Trsa in DSD v enotno stranko, drugi je redefinicija sedanje koalicijske pogodbe med temi strankami, tretji pa priprava IDS na izhod iz ZL ter samostojen nastop na prihodnjih volitvah.

Mesec bo k združitvi nagovoril člane, ki bodo sicer razpravljali za zaprtimi vrati. Najverjetnejša odločitev je prav mandat za pogajanja za združitev strank, a se ob tem odpira vprašanje, kaj to pomeni za usodo IDS v luči odziva tistega dela članstva, ki se s tem ne strinja.

Tudi sicer z združitvijo ne bo šlo povsem gladko. Trs je že lani dal soglasje za pristop k pogajanjem, DSD pa še ne. Predsednik DSD Franc Žnidaršič pravi, da "ta hip neke velike koristi od združitve ni videti".

V 4. skupini ZL so v petek spomnili, da so sopodpisnik koalicijskega sporazuma, štirje partnerji pa lahko glede na veljavno koalicijsko pogodbo le s konsenzom odločajo o novi formi ZL. "Kakšno združevanje neki? Priča smo avtoritarni centralizaciji," so ostri v 4. skupini ZL in kritični zlasti do IDS.

Kongres iniciative bo volil tudi nove organe. Člani sveta bodo v prihodnjih tednih izvolil koordinatorja, Mesec pa je že potrdil, da se bo za to mesto spet potegoval.