Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vlada ZDA ne bo vztrajala pri prepovedi jutranje tabletke za mladoletnice

Deli na:
Vlada ZDA ne bo vztrajala pri prepovedi jutranje tabletke za mladoletnice

Foto: Reuters

Ameriško pravosodno ministrstvo se je odločilo, da bo upoštevalo odločitev newyorškega zveznega sodnika Edwarda Kormana o odpravi prepovedi prodaje kontracepcijskih sredstev - jutranjih tabletk - mladoletnicam.

Ministrstvo je pripravilo predlog izvedbe sodnikove odločitve, in če ga bo Korman potrdil, potem bo vlada odstopila od pritožbe na prizivnem sodišču.

Sodnik je aprila razsodil, da je bila prepoved prodaje jutranjih tabletk mladoletnicam brez recepta in dovoljenja staršev ali skrbnikov povsem politična odločitev, ki nima nobene zveze z znanostjo.

Pravosodno ministrstvo se je za omenjeno odločilo, potem ko je prizivno sodišče zavrnilo zahtevo za nadaljevanje prepovedi prodaje, dokler se ne konča pritožbeni postopek. Prizivno sodišče je sporočilo, da bo prepoved prodaje nemudoma odpravilo. Zagovorniki pravic žensk so navdušeni, konservativne skupine pa ne.

Gre za kontracepcijska sredstva, ki zmanjšajo možnost nosečnosti za 89 odstotkov, če se užijejo v 72 urah po spolnem odnosu. Še bolje je, če se vzamejo 24 ur po odnosu.

Zvezna uprava za hrano in zdravila (FDA) se je lani pripravljala na začetek prodaje teh sredstev brez recepta in brez omejitve, ko je ministrica za zdravje Kathleen Sebelius v nasprotju s priporočili znanstvenikov ministrstva načrt blokirala in za dekleta, mlajša od 17 let, zahtevala privoljenje staršev.