pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papež in patriarh Kiril na zgodovinskem srečanju

Deli na:
Papež in patriarh Kiril na zgodovinskem srečanju

Foto: Getty Images

Papež Frančišek in patriarh ruske pravoslavne cerkve Kiril sta na včerajšnjem zgodovinskem srečanju v Havani podpisala skupno izjavo, v kateri med drugim pozivata k obnovi enotnosti krščanskega sveta in k zaščiti ogroženih kristjanov na Bližnjem vzhodu, poroča tiskovna agencija AFP.

"Ob zavedanju, da je potrebno preseči še številne ovire, upava, da bo najino srečanje prispevalo k obnovi enotnosti, ki si jo želi Bog," med drugim pravi izjava po prvem srečanju poglavarjev obeh krščanskih cerkva v skoraj 1000 letih.

79-letni papež in 69-letni patriarh sta se na letališču v Havani pogovarjala skoraj dve uri. Pred srečanjem sta se objela in poljubila, papež Frančišek pa je na koncu povedal, da sta se odkrito pogovarjala kot brata. Kirila je pohvalil za ponižnost, ta pa je dodal, da lahko skupaj delujeta za zaščito kristjanov po vsem svetu.

Še posebej so zaščite potrebni kristjani na Bližnjem vzhodu, kjer jih preganjajo teroristi Islamske države. Cerkvena voditelja sta v izjavi pozvala mednarodno skupnost, naj nujno ukrepa proti preganjanju kristjanov na Bližnjem vzhodu, in spomnila, da je nasilje v Iraku in Siriji zahtevalo več tisoč življenj, milijoni pa so brez domov in virov.

Skupna izjava je pomembna tudi zato, ker se z njo oba cerkvena voditelja zavezujeta proti prozelitizmu oziroma širjenju svoje različice veroizpovedi. Katoliki tako ne bodo skušali spreobrniti pravoslavnih oziroma obratno. Vse svoje vernike sta pozvala k medsebojnemu spoštovanju, miru in ljubezni.

Iz Havane je papež odpotoval na večdnevni obisk v Mehiko, kjer bo obiskal tri mehiške zvezne države ter prestolnico Ciudad de Mexico. Mehika se sooča s številnimi vprašanji, ki jim Frančišek v svojem pontifikatu namenja posebno pozornost - od migracij, trgovine z orožjem in drogami do prostitucije, korupcije, pravic avtohtonega prebivalstva in varovanja okolja.

Osrednja tema obiska bodo migracije, eden od vrhuncev obiska pa bo sredina maša na mehiški strani reke Rio Grande, ki razmejuje Mehiko in ZDA in jo bodo lahko spremljali tudi verniki na ameriški strani.

Kiril pa medtem nadaljuje obisk Kube, od koder se bo podal še v Brazilijo in Paragvaj.