Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Umrl je dolgoletni župan Zagreba Milan Bandić

Deli na:
Umrl je dolgoletni župan Zagreba Milan Bandić

Milan Bandić - Foto: Bobo

V 66. letu starosti je davi po srčnem infarktu umrl dolgoletni župan hrvaške prestolnice Zagreb Milan Bandić. Izraze sožalja ob smrti Bandića, čigar županovanje so sicer zaznamovale številne afere, je izrekel tudi hrvaški politični vrh, med drugim premier Andrej Plenković, ki je izpostavil njegov prispevek Zagrebu.

Bandiću je postalo slabo pozno v soboto zvečer, prepeljali so ga v zagrebško bolnišnico Sveti duh, kjer je umrl kljub naporom zdravnikov, da ga reanimirajo, poročajo hrvaški mediji.

Živel je za svoje mesto, za Zagrebčanke in Zagrebčane, ki so mi bili pri vsem, kar je počel, na prvem mestu, delu, ki ga je opravljal z ljubeznijo in energijo, je bil predan 21 let, so sporočili iz njegovega urada.

Do volitev, ki bodo maja, bo Zagreb vodila namestnica župana, Jelena Pavičić Vukičević.

Bandić je imel že dalj časa resne zdravstvene probleme. Junija lani so ga hospitalizirali, ker mu je postalo slabo, poročajo hrvaški mediji.

Rodil se je 22. novembra 1955 v občini Grude v Bosni in Hercegovini, kjer je končal osnovno in srednjo šolo. Diplomiral je na Fakulteti za politične vede v Zagrebu. Od 1995. do 2000. je bil zagrebški mestni svetnik, leta 2000 je bil izvoljen za poslanca hrvaškega sabora.

Bandić je bil za zagrebškega župana izvoljen šestkrat. Bil je član Socialdemokratske stranke, iz katere pa so ga leta 2009 izključili, potem ko je na predsedniških volitvah leta 2009 vložil svojo kandidaturo proti kandidatu SDP Ivu Josipoviću. Leta 2017 je ustanovil svojo stranko Bandić Milan 365 - Stranka dela in solidarnosti.

Prvič je bil izvoljen leta 2000 na seji skupščine mesta Zagreb, funkcijo pa je začel opravljati 2. junija 2000. Ponovno je bil izvoljen junija 2001. Aprila 2002 je bil izvoljen za namestnika župana, tretjič je postal zagrebški župan junija 2005, na volitvah 31. maja 2009 pa je bil za župana izvoljen četrtič.

Junija 2013 je kot neodvisni kandidat na volitvah zmagal petič, kot kandidat svoje stranke pa junija 2017 še šestič. Bil je poročen, imel je hčer, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.



Hrvaška prestolnica se je v času njegovega županovanja temeljito spremenila, posodobil je javni promet, med drugim vpeljal številne gradbene projekte. Vendar pa je bil Bandić tudi kontroverzen župan, njegovo županovanje so zaznamovale številne afere. Proti Bandiću je bilo vloženih več kot 250 kazenskih prijav, bremenile so ga številne afere, med katerimi sta samo dve dobile sodni epilog, poroča Hina.

Bandić je bil oktobra 2014 skupaj z več sodelavci aretiran zaradi suma storitve več kaznivih dejanj, od nezakonitega favoriziranja in zaposlovanja, sistema zbiranja odpadkov, uporabe službenih avtomobilov v zasebne namene in ponarejanja dokumentov. Primer je postal znan kot afera Agram.

Po mesecu pridržanja so ga izpustili iz zapora ob plačilu varščine. Zaradi vplivanja na priče so mu odredili pripor in ga po odločitvi ustavnega sodišča ponovno izpustili, poroča Hina. Sedem točk obtožnice v aferi Agram je sodišče potrdilo leta 2018.

Sodili so mu tudi v aferi Štandovi, na sodišču pa se je pojavljal tudi kot priča v številnih sodnih postopkih proti njegovim najbližjim sodelavcem, med drugim v aferah Bundekfest, Čistoča in Krašograd. V večini teh afer je sojenje potekalo zaradi domnevnih nezakonitosti pri porabi mestnega denarja in v zvezi z nepremičninami, sojenja pa še potekajo ali pa se pričakuje pravnomočna odločba vrhovnega sodišča, poroča Hina.

Bandić je bil populistični politik, ki je žalil politične nasprotnike, grozil novinarjem, preziral ženske, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Leta 2008 je ultradesničarskega rock pevca Thompsona povabil na nastop na osrednjem trgu v Zagrebu. Tik pred izbruhom pandemije je lani 20.000 državljanov protestiralo proti njegovi vladavini.

Njegova klientelistična mreža, ki naj bi segala v najvišje politične kroge, sodstvo in policijo, je veljala za legendarno, poroča dpa. Sam je nekoč v polemiki z namestnikom ministra za notranje zadeve dejal: "V policiji imam več prijateljev kot vi. Ne bom vam dovolil, da me preiskujete."

Sožalje ob Bandićevi smrti so danes izrekli najvišji hrvaški politični predstavniki, med njimi predsednik Zoran Milanović. Premier Plenkovič je zapisal, da je po dveh desetletjih Bandić zapustil številne projekte, ki so prispevali k razvoju Zagreba in njegovi prepoznavnosti. Predsednik hrvaškega sabora Gordan Jandroković je dejal, da je s svojim prepoznavnim slogom in delom pustil pečat na generacijah Zagrebčanov, poroča Hina.

Bandića se bomo spominjali kot politika z nespornim talentom za populizem, pa so sporočili iz njegove bivše stranke SDP in dodali, da njegov način upravljanja Zagreba danes odhaja v zgodovino.