Revija Reporter
Svet

Hrvati bijejo plat zvona: letos policija ustavila že 11.813 ilegalnih migrantov, nihče pa noče povedati, kaj je z njimi storila

STA

26. sep. 2019 10:43 Osveženo: 10:47 / 26. 9. 2019

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Hrvaška policija je v prvih osmih mesecih letos ustavila 11.813 oseb, ki so skušale ilegalno vstopiti na Hrvaško, kar je za 8019 oseb več kot v enakem obdobju lani ter za 3609 oseb več kot v celotnem letu 2018, je potrdilo hrvaško notranje ministrstvo za hrvaške medije. Na Hrvaškem se sprašujejo, kje se nahajajo vse ustavljene osebe.

Hrvaška policija je potrdila, da so v prvih osmih mesecih letos imeli za 211 odstotkov več ilegalnih migrantov kot v enakem obdobju lani. Povprečno so dnevno ustavili 49 migrantov. Navedli so, da je bilo leta 2016 ustavljenih 4477 migrantov, leto potem 4808, lani 8207 in letos v prvih osmih mesecih 11.813.

Število ilegalnih migrantov, ki so letos bili v postopku hrvaške policije, je še večje, ker je slovenska policija do začetka septembra na Hrvaško vrnila 6447 nezakonitih migrantov, danes poroča Jutarnji list, ki je pridobil podatke hrvaškega notranjega ministrstva. Zato sklepajo, da je bilo na Hrvaškem v prvih osmih mesecih 18.260 migrantov.

Če se bo trend nadaljeval, bo hrvaška policija do konca leta obravnavala več kot 15.000 nezakonitih migrantov, kar bo največje število po marcu 2016, ko je bil ustavljen veliki migrantski val z Bližnjega vzhoda, ocenjuje časnik.

Dodaja, da hrvaško notranje ministrstvo ni odgovorilo na vprašanja, kje je nameščenih 18.260 ustavljenih oseb, koliko je bilo prosilcev za azil ter koliko oseb je bilo vrnjenih v skladu z zakoni o vračanju. Pri tem opozarja, da so hrvaške zmogljivosti za namestitev nezakonitih migrantov omejene na nekaj sto postelj.

Čeprav hrvaška policija vztrajno zanika trditve, da izvaja strategijo zavračanja migrantov ob meji (pushback), je povsem realno sklepati, da so večino migrantov vrnili v Bosno in Hercegovino ter Srbijo, ne da bi jim ponudili možnost mednarodne zaščite, dodaja Jutarnji list.

Časnik še piše, da je tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović v nedavnem pogovoru za švicarsko javno televizijo (SRF) potrdila, da hrvaška policija uporablja t.i. pushback strategijo v boju proti ilegalnim migracijam.