Rado Mulej Svet24.si

FOTO: Radu Muleju ohromela polovica obraza

Anika Horvat 2021 - foto Jan Koštric (1) Svet24.si

Anika Horvat sporoča, da je srečna

cigler kralj Reporter.si

Zdaj še minister za delo Janez Cigler Kralj (NSi)...

bruslej, policijska ura Svet24.si

Absurd: V petek bo zanje veljala policijska ura ...

DOG342X7R5156 Necenzurirano

Kako je Janša uredil cepivo za zdravnika blizu ...

Natalija Kolšek Njena.si

Drug za drugim sta poškodovana pristala v mavcu

manca Njena.si

Manca Špik po izpovedi o napadih prejela veliko ...

Svet

Danska se je odpovedala še cepivu Johnson & Johnson

Deli na:
Danska se je odpovedala še cepivu Johnson & Johnson

Fotografija je simbolična - Foto: Profimedia

Danska vlada se je odločila, da cepivo proti covidu-19 proizvajalca Johnson & Johnson črta iz svojega programa cepljenja, danes poroča več danskih medijev. Cepivu se odpovedujejo iz istega razloga, kot so se pred tem že cepivu proizvajalca AstraZeneca - ker naj bi, v sicer zelo redkih primerih, vodilo v nastanek nevarnih krvnih strdkov.

Danski mediji, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa, se pri poročanju o odpovedi cepivu Johnson& Johnson, znanemu tudi po imenu Janssen, sklicujejo na sestanek danskega ministra za zdravje Magnusa Heunickeja s predstavniki strank.

Ker pri cepivu Johnson & Johnson za učinkovito zaščito pred covidom-19 zadostuje že en sam odmerek, je sicer Danska naročila posebej veliko količino tega cepiva. Direktor danskih zdravstvenih oblasti Soren Brostrom je zato že nakazal, da utegne črtanje tega cepiva iz programa povzročiti določene zamude pri cepljenju ljudi, starih od 20 do 40 let, še poroča dpa.

Cepivo Johnson & Johnson je bilo za uporabo v EU odobreno 11. marca, a je nato prišlo do manjše zamude pri njegovi uporabi. Pristojne oblasti v ZDA so namreč zaradi primerov strdkov priporočile začasno ustavitev uporabe cepiva, zaradi česar je podjetje začasno ustavilo dobavo cepiva državam unije.


Evropska agencija za zdravila (Ema) je nato - podobno kot tudi pristojni organi v ZDA - pred dvema tednoma sporočila, da je treba krvne strdke opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva proti covidu-19 podjetja Johnson & Johnson, a da so dobrobiti cepiva še vedno večje od tveganj.

Strdki se lahko pojavijo v zelo redkih primerih v kombinaciji z nizko ravnijo krvnih ploščic v roku treh tednov po cepljenju. Primeri strdkov, ki so jih preučili, so bili zelo podobni primerom, ki so se pojavili po cepljenju s cepivom AstraZenece.

Tudi glede slednjega je Ema že pred tem sprejela odločitev, da je treba neobičajne krvne strdke v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva, a da dobrobiti presegajo tveganja.

Danska je kljub temu 14. aprila kot prva članica EU sporočila, da se cepivu AstraZenece v celoti in dolgoročno odreka ter bo kampanjo cepljenja nadaljevala z drugimi cepivi.

Loading...