Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Umor Gruzijca v Nemčiji, ki naj bi ga izvedla Rusija, zapleta odnose med Moskvo in Berlinom

Deli na:
Umor Gruzijca v Nemčiji, ki naj bi ga izvedla Rusija, zapleta odnose med Moskvo in Berlinom

Annegret Kramp-Karrenbauer - Foto: Reuters

Vodja nemške Krščansko-demokratske unije (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer se je zavzela za to, da bi Nemčija proti Rusiji uvedla dodatne ukrepe zaradi avgustovskega umora Gruzijca v Berlinu. V pogovoru za današnjo izdajo časnika Bild am Sonntag je napovedala, da se bo o morebitnih ukrepih posvetoval in odločal spodnji dom nemškega parlamenta.

"Ruska stran mora končno prispevati svoj del pri razjasnitvi tega zločina," je poudarila Annegret Kramp-Karrenbauer, ki je tudi nemška obrambna ministrica. Poudarila je, da umor obremenjuje odnose med Moskvo in Berlinom. "Dokazi so težki," je še dejala vodja CDU.

Konec avgusta je bil 40-letni Zelimkan Kangošvili v berlinskem parku Kleiner Tiergarten dvakrat od blizu ustreljen v glavo. Ubil naj bi ga Rus, ki so ga aretirali kmalu zatem. Policija ga je identificirala kot Vadima S. 49-letnik z ruskim državljanstvom od aretacije molči.

Nemško zvezno tožilstvo je nedavno sporočilo, da bi lahko za avgustovskim umorom Gruzijca v Berlinu stala Moskva. Nemčija je zato ta teden iz države izgnala dva ruska diplomata. Rusija je vpletenost v umor zanikala in napovedala povračilne ukrepe.

Umor Gruzijca čečenske narodnosti, ki je bil v Nemčiji od leta 2016, primerjajo z lansko zastrupitvijo nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala v Veliki Britaniji, za katero naj bi stala Rusija. Zaradi tega primera so se močno zaostrili odnosi med Londonom in Moskvo.