Revija Reporter
Svet

Ukrajinska pravoslavna cerkev se je uradno ločila od ruske

STA

6. jan. 2019 6:00

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Arhiv

Ekumenski patriarh Bartolomej I. je včeraj v Istanbulu tudi formalno razglasil samostojnost ukrajinske pravoslavne cerkve, ki jo je sicer zadnjih 332 let nadzorovala ruska pravoslavna cerkev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dokument o samostojnosti cerkve so v Istanbulu slovesno podpisali Bartolomej I., vodja ukrajinske cerkve metropolit Epifanij in ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

"To je zgodovinski dogodek in velik dan," je Porošenko zapisal na Twitterju. Neodvisnost ukrajinske pravoslavne cerkve po njegovem odpira "novo obdobje pravoslavne zgodovine".

Zahtevo Ukrajine po samostojnosti ukrajinske pravoslavne cerkve je ekumenski patriarh Bartolomej I., duhovni vodja približno 300 milijonov pravoslavnih Kristjanov po svetu, sicer priznal že oktobra lani. Odločitev je razjezila rusko pravoslavno cerkev, ki je zadnjih 332 let nadzorovala ukrajinsko vejo pravoslavne cerkve. Moskovski patriarhat je zato prekinil vse stike z ekumenskim patriarhatom v Istanbulu.

Ukrajina je sredi decembra izbrala 39-letnega metropolita Epifanija za vodenje samostojne ukrajinske pravoslavne cerkve. Na sinodi v Kijevu so ustanovitev samostojne cerkve podprli škofje, duhovniki in laiki iz dveh cerkva, zvestih ukrajinskim oblastem.