Revija Reporter
Svet

Erdogan je položil temeljni kamen za prvo cerkev v Turčiji po letu 1923

STA

4. avg. 2019 6:00

Deli na:

Recep Tayyip Erdogan.

Profimedia

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je včeraj položil temeljni kamen za gradnjo prve nove cerkve v Turčiji, odkar je leta 1923 postala republika. Cerkev sirske pravoslavne cerkve bo stala v predmestju Istanbula, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sirska skupnost je prosila turško vlado za cerkev že pred desetletjem. Erdogan je istanbulske oblasti leta 2009 prosil, naj najdejo zemljišče, zadeve pa so se premaknile šele leta 2015.

"To novo cerkev vidim kot obogatitev Istanbula. Že zaradi tega vam čestitam," je dejal turški predsednik. Dodal je, da bi morala biti cerkev zgrajena v dveh letih.

"To je zgodovinski dan," pa je dejal metropolit sirske pravoslavne cerkve za Istanbul in Ankaro Yusuf Cetin.

Ko bo cerkev zgrajena, bo služila okoli 17.000-članski sirski pravoslavni skupnosti v mestu. Po oceni oblasti v državi živi še okoli 8000 sirskih pravoslavcev.

Turčija je v zadnjih letih obnovila številne cerkve, a so vlado, ki je naklonjena islamu, večkrat kritizirali na račun vere in da ne dopušča gradnje novih cerkva. V Turčiji sicer kristjani predstavljajo le 0,2 odstotka prebivalstva.

Erdogan je včeraj še zagotovil, da so kljub nekaterim kritikam vsi enakopravni državljani Turčije. "Ni omejitev za nikogar v politiki, trgovanju ali kakšnem drugem področju," je dodal.