Revija Reporter
Svet

Ukrajina ne bo sprejela vsiljenega mirovnega sporazuma

STA
1 213

25. sep. 2024 17:09 Osveženo: 17:10 / 25. 9. 2024

Deli na:

Generalna skupščina OZN

Daniel Novakovič/STA

Ukrajina ne bo nikoli sprejela mirovnega sporazuma, ki bi ji bil vsiljen, je na današnji razpravi v Generalni skupščini Združenih narodov dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ter podvomil v motive Kitajske in Brazilije pri spodbujanju pogovorov z Rusijo. Hkrati je Moskvo obtožil, da načrtuje napade na jedrske elektrarne v Ukrajini.

"Pred kratkim sem od naših obveščevalnih služb prejel še eno zaskrbljujoče poročilo. Zdi se, da Putin načrtuje napade na naše jedrske elektrarne in infrastrukturo, da bi jih odklopil od električnega omrežja," je povedal Zelenski in posvaril pred katastrofalnimi posledicami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pojasnil je, da Rusija s pomočjo satelitov zbira informacije o ukrajinski jedrski infrastrukturi. "Vsak kritični incident v energetskem sistemu bi lahko privedel do jedrske nesreče. Tak dan ne sme nikoli nastopiti. Moskva mora to razumeti, to pa je delno odvisno od vaše odločenosti, da pritisnete na agresorja. To so jedrske elektrarne. Biti morajo varne," je dodal.

Zelenski je sicer v torek nastopil na zasedanju Varnostnega sveta ZN. V nagovoru je zagotovil, da bo ukrajinski boj proti ruski agresiji trajal do pravičnega miru in se ne bo končal, ker je nekdo naveličan vojne ali trguje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. "Rusijo je mogoče v mir le prisiliti in to je točno to, kar je potrebno - prisiliti Rusijo v mir," je povedal.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je medtem danes posvaril pred siljenjem Rusije v mir, češ da bi to bila usodna napaka. Kot je dodal, je Rusija naklonjena miru, vendar pod pogojem, da se ji zagotovi stabilnost in da so cilji posebne vojaške operacije, kakor v Moskvi imenujejo vojno v Ukrajini, izpolnjeni.