nelly-in-ashanti Svet24.si

Presenečenje! Nelly in Ashanti sta se "na ...

pot na rakovo jelšo Svet24.si

Zakonca Bajželj odhajata v hišni pripor, ...

euro-2024 Necenzurirano

Kaj obleči za München ali katera je nacionalna ...

rtv slovenija protest bobo Reporter.si

Kdo je »junak« na RTVS, ki se vsak dan vozi 140 ...

slovenija Ekipa24.si

Danes je dan za zgodovinsko navijaško romanje! ...

sara-aras, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Srečno poročena Sara o soprogu in ljubezni

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić se je oglasil pred tekmo s Srbijo! ...

Svet

"Človekoljubni" Putin se hvali, da je je počakal na konec zime, preden je uničil ukrajinske elektrarne

Deli na:
"Človekoljubni" Putin se hvali, da je je počakal na konec zime, preden je uničil ukrajinske elektrarne

Ruski predsednik Vladimir Putin - Foto: Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin je ruske napade na ukrajinsko energetsko infrastrukturo v četrtek označil za nujen odgovor na podobne ukrajinske napade v Rusiji. Po pogovorih z beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom v Moskvi je še dejal, da je namen ruskih napadov demilitarizacija Ukrajine, saj da vplivajo na proizvodnjo orožja.

"Žal smo v zadnjem času opazili vrsto napadov na naše energetske objekte in smo se bili prisiljeni odzvati," je dejal Putin po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax. Lukašenko, ki je gospodarsko, politično in vojaško močno odvisen od Kremlja, se je strinjal s svojim gostiteljem in trdil, da je Ukrajina izzvala obstreljevanje elektrarn.

Po besedah ruskega predsednika je Moskva z napadi na energetsko infrastrukturo "iz humanitarnih razlogov" počakala do konca zime, da bi prebivalci Ukrajine manj trpeli zaradi izpada električne energije. "Nismo želeli odvzeti elektrike socialni infrastrukturi in bolnišnicam," je pojasnil po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Rusija je sicer že kmalu po invaziji na Ukrajino pred več kot dvema letoma začela sistematično uničevati ukrajinski sistem oskrbe z električno energijo in vodo. Zaradi ruskih napadov je bilo prejšnjo zimo na milijone Ukrajincev dlje časa brez elektrike in ogrevanja. Minulo zimo je bilo izpadov električnega omrežja manj, dokler Moskva v začetku marca ni začela novega vala napadov.