Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ukrajina je uvedla vojno stanje in Putin je "resno zaskrbljen"

Deli na:
Ukrajina je uvedla vojno stanje in Putin je "resno zaskrbljen"

Vladimir Putin - Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je izrazil "resno zaskrbljenost" zaradi odločitve Ukrajine, ki se je po nedeljskem incidentu z rusko obalno stražo v Kerški ožini odločila, da v sredo uvede vojno stanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V telefonskem pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel je Putin izrazil upanje, da bo Berlin lahko vplival na ukrajinske oblasti in jih odvrnil od sprejemanja nadaljnjih nepremišljenih odločitev.

Ruski predsednik je izrazil resno zaskrbljenost zaradi odločitve Kijeva, da uvede stanje visoke pripravljenosti oboroženih sil ter vojno stanje, so po pogovoru danes sporočili iz Kremlja.

Voditelja sta se o nedeljskem "nevarnem incidentu" pogovarjala na nemško pobudo. Ruski predsednik je obsodil provokacijo ukrajinske strani, ki po njegovem predstavlja grobo kršitev mednarodnega prava s strani ukrajinskih vojaških ladij, poroča AFP.



Ukrajinski parlament je v ponedeljek podprl uvedbo vojnega stanja v desetih ukrajinskih pokrajinah na meji z Rusijo za 30 dni, kar je po nedeljskem incidentu z rusko obalno stražo v Kerški ožini predlagal ukrajinski predsednik Petro Porošenko. Ukrep bo začelo veljati v sredo.

Gre za pokrajine, ki ležijo ob meji z Rusijo ali ruskih zaveznic Belorusije ter separatističnega Pridnestrja v Moldaviji. Porošenko je pojasnil, da ne gre za razglasitev vojne, ampak le začasno 30-dnevno uvedbo izrednih razmer za krepitev obrambe pred rusko agresijo.

Vlada v Kijevu bo s tem dobila izredna pooblastila. Lahko bo prepovedala javna zborovanja, uvedla policijsko uro, pa tudi urejala objave v medijih. Opozicija opozarja, da bi Porošenko lahko tudi preložil predsedniške volitve, ki so predvidene marca prihodnje leto in na katerih se mu ne obeta ponovna izvolitev. Porošenko je to zanikal in zatrdil, da se je tudi zato odločil za skrajšanje vojnega stanja s sprva predvidenih 60 na 30 dni.