pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ukrajina in separatisti podpisali sporazum o prekinitvi ognja

Deli na:
Ukrajina in separatisti podpisali sporazum o prekinitvi ognja

Foto: Reuters

Pogajalci vlade v Kijevu in proruski separatisti so danes na pogajanjih v Minsku dosegli dogovor o prekinitvi ognja na jugovzhodu Ukrajine. Prekinitev ognja bo v veljavo stopila ob 18. uri po lokalnem času (17. uri po srednjeevropskem času), ukrajinski predsednik Petro Porošenko pa je vojski že ukazal, naj takrat ustavi sovražnosti.

Da je bil dosežen dogovor o prekinitvi ognja, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili tudi separatisti, in sicer na Twitter računu samooklicane ljudske republike Doneck na Twitterju.

Glede na poročanje ruske tiskovne agencije Itar-Tass v Minsku podpisani načrt za jugovzhod Ukrajine obsega 12 točk. Porošenko je prek Twitterja sporočil, da je bil v Minsku podpisan preliminarni protokol za prekinitev ognja. Zatem so iz njegovega urada sporočili, da je načelniku generalštaba ukrajinske vojske odredil, da ob 18. uri po lokalnem času ustavijo sovražnosti, poroča AFP.

Le nekaj minut pred podpisom dokumenta je sicer ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk ZDA in EU pozval, naj bodo garant prekinitve ognja s separatisti. "Potrebuje podporo ZDA in EU. Sami nasproti Rusije ne bomo zmogli ... potrebujemo garancije," je dejal na zasedanju vlade.

Pogovorov v Minsku so se udeležili predstavniki Ukrajine, Rusije, separatistov in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).



Po mnenju strokovnjakov prekinitev ognja na terenu zaradi zapletene linije poveljevanja na obe straneh verjetno ne bo enostavna.

Na konfliktnem območju na vzhodu države se je namreč kljub pogovorom v Minsku nadaljevalo nasilje, ki je terjalo mrtve in ranjene.

V Minsku naj bi se dogovorili tudi o izmenjavi ujetnikov, še navaja dpa. Sicer pa so razpravljali tudi o dolgoročnem nadzoru prekinitve ognja, ki bi ga izvajali opazovalci Ovseja, kar je predlagal ruski predsednik Vladimir Putin.

Pogovore o prihodnjem statusu konfliktnega Doneškega bazena pa naj bi preložili na kasnejši datum.