oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Prekinitev ognja v Siriji se zaenkrat načeloma spoštuje

Deli na:
Prekinitev ognja v Siriji se zaenkrat načeloma spoštuje

Foto: Getty Images

V Siriji je ob polnoči po lokalnem času začela veljati prva pomembnejša prekinitev ognja, odkar je pred petimi leti tam izbruhnila državljanska vojna in terjala več kot 250.000 življenj. Po prvih poročilih s terena jo vpletene strani zaenkrat bolj ali manj spoštujejo.

Za Sirce običajno streljanje na bojiščih po bolj ali manj vsej državi je z uveljavitvijo prekinitve ognja ob 23. uri po srednjeevropskem času bolj ali manj potihnilo. Med drugim je opozicijski Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji sporočil, da se je nasilje umirilo, z izjemo občasnega streljanja na območju severnega mesta Alep.

Tudi posebni odposlanec ZN za Sirijo Staffan de Mistura je ponoči potrdil, da se je nasilje "umirilo", zaenkrat preiskujejo le eno večjo kršitev, poroča britanski BBC. Če bo prekinitev ognja zdržala, namerava de Mistura 7. marca ponovno sklicati mirovna pogajanja o Siriji. A kot je priznal, je prepričan, da "poskusov spodkopati ta proces ne bo manjkalo".

"To bo ostal zapleten, boleč proces (...) A nič ni nemogoče, še posebej ne v tem trenutku," je po videokonferenci iz Ženeve članicam Varnostnega sveta ZN povedal odposlanec ZN.

Ruska letala so še cel petek silovito obstreljevala cilje nasprotnikov sirskega predsednika Bašarja al Asada, zaradi česar je ameriški predsednik Barack Obama Damask in Moskvo tik pred uradnim začetkom dogovora opozoril, da bo svet zelo pozorno spremljal, kaj se dogaja.

Malce pred uveljavitvijo prekinitve ognja je to "blagoslovil" tudi Varnostni svet ZN v New Yorku, ki je soglasno potrdil rusko-ameriški predlog resolucije na to temo. Poleg prekinitve ognja resolucija kot ključni del dogovora izpostavlja dostavo humanitarne pomoči Sircem, ujetim na obleganih območjih.

Opredeljuje okoli 30 območij, kjer je pomoč še posebej nujno potrebna, med drugim vzhodno in zahodno podeželje Alepa ter vzhodno mesto Deir Ezur, ki ga oblegajo džihadisti Islamske države.

Dogovor o premirju, ki je bil sprejet pod okriljem ZDA in Rusije, sicer velja za sile predsednika al Asada in za uporniške skupine z izjemo teroristov Islamske države, Fronte al Nusra in podobnih skupin, napadi na katere se lahko nadaljujejo.

Kot je v petek sporočil opozicijski Visoki pogajalski odbor (NHC), je na prekinitev sovražnosti pristalo 97 odstotkov opozicijskih skupin, a zaenkrat le za poskusno obdobje dveh tednov.