favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Uf, kako so se spravili nad Trumpa: zaradi izjave o "usranih luknjah" ga zmerjajo z rasistom

Deli na:
Uf, kako so se spravili nad Trumpa: zaradi izjave o "usranih luknjah" ga zmerjajo z rasistom

Donald Trump - Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je z žalijo izjavo o afriških in nekaterih drugih državah včeraj povzročil val ogorčenih kritik, tudi Združenih narodov in Afriške unije.

Žaljivo označbo omenjenih držav kot "usranih lukenj" za zaprtimi vrati je nato zanikal, a ga je na laž postavil vpliven demokratski senator.

Več ameriških medijev je objavilo, da je Trump v četrtek na sestanku za zaprtimi vrati s kongresniki o ureditvi problema priseljevanja vprašal, "zakaj prihajajo sem vsi ti ljudje iz usranih lukenj". Pri tem so mediji navedli ljudi, ki so bili seznanjeni z vsebino sestanka.

Na sestanku so razpravljali o kompromisnem predlogu, po katerem bi program zaščite nezakonitih priseljencev, ki so jih v ZDA kot mladoletne pripeljali njihovi starši, ohranili, ukinili pa bi vizumsko loterijo in možnost, da zakoniti priseljenci v državo pripeljejo tudi svoje družinske člane.

Demokratski senator iz Illinoisa Dick Durbin je na sestanku našteval države, katerih državljani bi lahko dobili začasni zaščiteni status zaradi objektivnih okoliščin doma, ko bodo ukinili program loterije za dovoljenja za delo in bivanje v ZDA.

Ko je Durbin prišel do Haitija, je Trump vskočil in ga vprašal, zakaj v Ameriki potrebujejo Haitijce in zakaj želijo še več Afričanov ter dodal vprašanje, zakaj si želijo vse te ljudi iz "usranih lukenj", namesto na primer iz Norveške.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Raj Shah v odgovoru na novinarsko vprašanje za komentar sprva ni zanikal predsednikovih besed. Dejal je, da se predsednik bori za trajno rešitev priseljevanja, da bodo ZDA močnejše s sprejemanjem tistih, ki lahko prispevajo k družbi in ekonomiji ter se lahko asimilirajo v njihovo veliko državo. "Nekateri politiki Washingtona so se odločili, da se bodo borili za tuje države, predsednik Trump se bo vedno boril za Američane," je pribil Shah.

Trump je nato sam na Twiiterju včeraj zanikal, da bi izrekel žaljivo oznako. "Besede, ki sem jih uporabil na sestanku o DACA, so bile krepke, vendar to niso bile besede, ki sem jih uporabil," je sporočil na Twitterju.

"Želim si sistem priseljevanja, ki bo temeljil na učinku, in ljudi, ki bodo pomagali dvigniti našo državo na naslednjo raven," je zapisal Trump v drugem tvitu. "Želim si varnost in sigurnost za naše ljudi," je dodal.

Senator Durbin ga je kmalu postavil na laž in zatrdil, da je to, kar poročajo mediji, čista resnica. Dejal je, da so bile Trumpove besede polne sovraštva, zlobe in rasizma. "Ne morem verjeti, da je katerikoli predsednik v vsej zgodovini Bele hiše, te ovalne pisarne, izgovoril besede, ki sem jih v četrtek slišal od našega predsednika," je izjavil.


Durbin, ki je nekoč sedel v senatnih klopeh skupaj s kolegom iz Illinoisa Barackom Obamo, s katerim sta prijatelja, ni hotel ponoviti Trumpovih besed o usranih državah, ampak je le zatrdil, da so medijska poročila povsem točna. "Nisem prebral nobenega, ki ne bi bilo točno," je dejal.

Na žaljivo Trumpovo izjavo so se ogorčeno odzvali v več državah, pa tudi Združeni narodi in Afriška unija.

Visoki komisariat ZN za človekove pravice je obsodil "šokantno, sramotno in rasistično" Trumpovo izjavo. "Če drži, je to šokantno in sramotno stališče predsednika ZDA. Oprostite, ampak tu ni možno uporabiti druge besede kot 'rasistično'," je v Ženevi dejal tiskovni predstavnik Visokega komisariata ZN za človekove pravice Rupert Colville.

"Ne moreš odpraviti celotnih držav in celin kot 'usranih lukenj', katerih celotno prebivalstvo, ki ni belo, torej ni dobrodošlo," je dodal.

V Afriški uniji (AU) so spomnili na ameriško trgovino s sužnji iz Afrike. Tiskovna predstavnica AU Ebba Kalondo je ameriškega predsednika spomnila, da so številni Afričani v ZDA prišlo kot sužnji, in dodala, da so njegove izjave klofuta sprejemljivemu obnašanju in praksi.

Ob tem je ZDA opisala kot globalni primer, kako so migracije postavile temelje za državo, ki je zgrajena na močnih vrednotah raznolikosti in priložnosti.

AU in njeni partnerji se bodo še naprej ukvarjali z vzroki migracij, hkrati pa se bodo še naprej borili proti rasizmu in ksenofobiji, je še dejala.

Tudi haitijska vlada se je odzvala ogorčeno. Obsodila je Trumpovo izjavo in jo označila za šokantno in rasistično do haitijske skupnosti in njenega prispevka ZDA, če jo je dejansko izrekel.

Bocvana je na pogovor poklicala ameriškega veleposlanika in mu izrazila nezadovoljstvo zaradi rasistične izjave. "Menimo, da je izjava zelo neodgovorna, obsojanja vredna in rasistična," je sporočilo zunanje ministrstvo Bocvane, ki je tudi ostale države pozvalo k obsodbi Trumpove izjave. Od ameriškega veleposlanika so zahtevali tudi pojasnilo, ali ima Trump tudi njihovo državo za "usrano luknjo", glede na to, da tudi državljani Bocvane živijo v ZDA.

Norvežani, ki se jih je lani po uradni statistiki v ZDA priselilo le 509, pa so Trumpovo povabilo zavrnili. "V imenu Norveške hvala, ampak ne hvala," je tvitnil konservativni norveški poslanec Torbjoern Saetre, podobno pa so se na Twitterju odzvali številni njegovi rojaki. Predstavniki vlade premierke Erne Solberg, ki je v sredo obiskala Belo hišo, pa so "spoštljivo" zavrnili komentarje na Trumpovo izjavo.