nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ubili naj bi nekdanjo desno roko Sadama Huseina

Deli na:
Ubili naj bi nekdanjo desno roko Sadama Huseina

Foto: Reuters

V Iraku je bil ubit Izat Ibrahim al Duri, nekdanja desna roka bivšega iraškega voditelja Sadama Huseina, so sporočile tamkajšnje oblasti. Ubit naj bi bil v bojih v pokrajini Salahudin, a so njegovih privrženci to zanikali, poročajo tuje tiskovne agencije.

72-letni Duri je vodil uporniško skupino Nakšbandijev red, ki naj bi igrala ključno vlogo v lanski ofenzivi Islamske države, med katero so skrajneži zavzeli obsežna ozemlja na severu in zahodu Iraka.

Duri, ki je bil namestnik Sadama Huseina, je veljal za najvišjega predstavnika režima, ki se je po ameriški invaziji na Irak leta 2003 izognil prijetju. Na ameriškem seznamu najbolj iskanih Iračanov je bil označen s križevim kraljem. Takrat je menda bolehal za levkemijo in mediji so večkrat poročali, da je umrl, a so se vedno znova pojavljali njegovi zvočni in video posnetki.

Guverner pokrajine Salahudin Raed al Džaburi je sporočil, da je bil Duri ubit v spopadu z iraškimi vladnimi silami in šiitskimi borci vzhodno od Tikrita, ki so ga vladne sile znova zavzele pred dvema tednoma. Televizija Al Arabija je predvajala fotografijo, na kateri naj bi bilo Durijevo truplo. Ali gre dejansko za Durija, bo pokazala obdukcija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nakšbandijev red je bila glavna uporniška skupina, ki je nastala na pogorišču nekoč vladajoče iraške stranke Baas. Kljub sekularnemu poreklu naj bi imela ključno vlogo v lanski ofenzivi Islamske države, poroča BBC.