stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Slovenija v žaklju ali ko je dovoljeno vse

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Američani naj bi v Pakistanu ubili vodjo talibanov mulo Mansurja

Deli na:
Američani naj bi v Pakistanu ubili vodjo talibanov mulo Mansurja

Foto: Arhiv Reporterja

V ameriškem napadu z brezpilotnim letalom je bil na odročnem območju Pakistana v soboto "verjetno" ubit voditelj talibanov Mula Ahtar Mansur, so sporočile ameriške oblasti. Pentagon sicer še preverja, ali je bil Mansur res ubit v enem redkih ameriških napadov v Pakistanu.

V zračnem napadu, ki ga je odobril ameriški predsednik Barack Obama, je bil ubit še en borec, ki je z Mansurjem potoval v vozilu jugozahodno od mesta Ahmad Val v Pakistanu blizu meje z Afganistanom, ob sklicevanju na ameriške oblasti poroča francoska tiskovna agencija AFP. Drugih žrtev naj ne bi bilo.

"Mansur je bil tarča in je bil verjetno ubit" v napadu, ki ga je izvedlo več brezpilotnih letal, s katerimi upravljajo ameriške sile za posebne operacije, je povedal neimenovani ameriški uradnik.

Tiskovni predstavnik Pentagona Peter Cook je sporočil, da ameriška vojska še vedno preverja, ali je Mansur dejansko umrl. Poročila o smrtih talibanskih voditeljev so se pogosto izkazala za neresnična, poleg tega pa se je tudi za Mansurja govorilo, da je bil ubit že decembra lani.

ZDA so Pakistan in Afganistan kmalu po napadu obvestile o operaciji, so sporočili iz Bele hiše.

Eden od predstavnikov talibanom je medtem po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil, da je vodja živ in da ni bilo napada nanj. Po drugi strani pa je ameriški državni sekretar John Kerry, ki se danes mudi na obisku v Mjanmaru, poudaril, da so ZDA napadle Mansurja in to zato, ker je predstavljal grožnjo ameriškim vojakom, afganistanskim vojakom in civilistom, poleg tega pa je neposredno nasprotoval mirovnim pogovorom.

Afganistanska obveščevalna služba NDS je kasneje zatrdila, da je bil Mansur dejansko ubit v napadu na območju Dalbandina v pakistanski provinci Balučistan. Smrt Mansurja so potrdili tudi v afganistanski vladi. Dva neimenovana pakistanska obveščevalna vira sta za AFP sicer povedala, da je v bližini mesta Kveta brezpilotno letalo zadelo vozilo in pri tem ubilo dva potnika. Ob tem vira nista potrdila, ali je med njima tudi Mansur, saj sta bili trupli neprepoznavni.

Pakistansko zunanje ministrstvo je kasneje v sporočilu obsodilo ameriški zračni napad kot kršitev pakistanskega zračnega prostora. Po navedbah pakistanskega ministrstva je bil med žrtvama voznik z imenom Mohamed Azam, medtem ko identiteto druge žrtve še preverjajo. ZDA so Pakistan o napadu obvestile šele po njegovi izvedbi. V Islamabadu so napad označili za kršitev suverenosti Pakistana in poudarili, da so na problematiko tovrstnih napadov ZDA opozorili že večkrat.

ZDA se sicer v Afganistanu spopadajo z vse močnejšim odporom talibanov, odkar se je konec leta 2014 iz Afganistana umaknila večina ameriških bojnih sil.

Po besedah Cooka je bil Mansur "aktivno vpleten" v načrtovanje talibanskih napadov po Afganistanu ter je predstavljal "oviro za vir in spravo med afganistansko vlado in talibani, saj je talibanskim voditeljem prepovedal sodelovanje na mirovnih pogovorih z afganistansko vlado, ki bi lahko vodili v konec konflikta".

Mansur je bil na čelo talibanov imenovan julija 2015, potem ko je postalo znano, da je ustanovitelj te skrajne skupine Mula Omar mrtev že dve leti. "Od smrti Mule Omarja in Mansurjevega prevzema vodstva so talibani izvedli številne napade, v katerih je umrlo več deset tisoč afganistanskih civilistov in pripadnikov varnostnih sil kot tudi številni pripadniki ameriških in koalicijskih sil," je v sporočilu še zapisal Cook.

Po ocenah poznavalcev bi Mansurjeva smrt, če bo potrjena, le omejeno pomagala ameriškim naporom v Afganistanu, saj konflikt s talibani traja že zelo dolgo. Skupina ima namreč veliko voditeljev ter sposobnost delovanja na lokalni ravni tudi brez močnega osrednjega vodstva, še piše AFP.