Revija Reporter
Svet

Todorić se na londonskem sodišču brani pred izročitvijo Hrvaški

STA

6. sep. 2018 5:55

Deli na:

Nekdanji dolgoletni predsednik uprave hrvaškega koncerna Agrokor Ivica Todorić bo imel danes na sodišču v Londonu še zadnjo priložnost, da se obrani pred izročitvijo Hrvaški. Sodišče je aprila ugodilo zahtevi Hrvaški za izročitev Todorića, ki je osumljen finančnih malverzacij v največji hrvaški družbi.

Drugostopenjsko angleško sodišče je julija zavrnilo Todorićevo pritožbo na aprilsko odločitev westminstrskega sodišča, da ni ovir za njegovo izročitev Hrvaški. Nekoč najmočnejši podjetnik na Hrvaškem je zahteval še eno obravnavo, na kateri želi še enkrat argumentirati svoje nasprotovanje izročitvi.

Londonsko sodišče je ugodilo Todorićevi zahtevi s sklicem današnje obravnave, na kateri bo imel verjetno poslednjo priložnost, da se izogne izročitvi. Sodnica westminstrskega sodišča Emma Arbuthnot je aprila zavrnila vse navedbe Todorićeve obrambe, med njimi, da je žrtev političnega pregona na Hrvaškem.

Hrvaški minister za pravosodje Dražen Bošnjaković je v sredo ocenil, da pričakuje Todorićevo izročitev. Pojasnil je, da bo po pravnomočnosti odločitve sodišča o izročitvi postopek potekal med 10 in 20 dnevi. Obstaja možnost zavlačevanja izročitve, če bi se Todorić skliceval na zdravstvene težave.

Todorića so prijeli v Londonu v začetku novembra lani po izbruhu afere Agrokor. Nekoč najbogatejšega Hrvata in več njegovih bivših sodelavcev v Zagrebu sumijo finančnih malverzacij, ki naj bi Agrokor pripeljale na rob propada.