stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tusk obtožil Erdogana izsiljevanja

Deli na:
Tusk obtožil Erdogana izsiljevanja

Foto: Profimedia

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana obtožil izsiljevanja, potem ko je v četrtek Evropsko unijo posvaril, da bo več milijonov sirskih beguncev in migrantov poslal v Evropo, če bo kritizirala turško operacijo proti Kurdom na severovzhodu Sirije.

"Turčija mora razumeti, da je naša glavna skrb, da bi njena dejanja lahko vodila v novo humanitarno katastrofo, kar bi bilo nesprejemljivo," je včeraj dejal Tusk med obiskom na Cipru.

"Niti ne bomo nikoli pristali na to, da se begunce uporablja kot orožje in za naše izsiljevanje. Zato menim, da včerajšnje grožnje predsednika Erdogana nikakor niso na mestu," je dodal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Erdogan je omenjeno izjavil potem, ko je vse več evropskih držav obsodilo Turčijo zaradi operacije proti Kurdom na severovzhodu Sirije, s katero želi ob svoji meji vzpostaviti varno območje in tja preseliti več kot milijon od 3,6 milijona sirskih beguncev, ki so trenutno v Turčiji.



"Hej, EU, zbudi se. Ponovil bom: če boste skušali našo operacijo označevati za invazijo, je naša naloga preprosta. Odprli bomo vrata in vam poslali 3,6 milijona migrantov," je dejal Erdogan v turškem parlamentu.

Tusk je še obsodil turško ofenzivo, ki jo je Ankara začela v sredo, in pozval k njeni ustavitvi. Opozoril je, da bo vojaško posredovanje razmere samo še poslabšalo, povečalo nestabilnosti v regiji, dodatno poslabšalo trpljenje civilistov in povzročilo njihovo razseljevanje ter spodkopalo boj proti Islamski državi.

Turčija se je z dogovorom z EU leta 2016 zavezala, da bo sirskim beguncem preprečila odhod v Evropo v zameno za šest milijard evrov pomoči in potovanja brez vizumov v EU za turške državljane. Erdogan uniji očita, da ne izpolnjuje svojih zavez, v zadnjem času pa je že grozil, da bo odprl vrata in beguncem omogočil odhod v Evropo.