1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Turško sodišče blokiralo dostop do spleta z naslovnico Charlie Hebdo

Deli na:
Turško sodišče blokiralo dostop do spleta z naslovnico Charlie Hebdo

Foto: Reuters

Turško sodišče je odredilo blokado spletnih strani, na katerih je objavljena naslovnica včerajšnje izdaje francoskega satiričnega tednika Charlie Hebdo. Na njej so v prvi izdaji po terorističnem napadu objavili karikaturo jokajočega muslimanskega preroka Mohameda z napisom Jaz sem Charlie v rokah, nad njim pa piše "vse je oproščeno".

Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, je sicer le malo turških spletnih strani objavilo naslovnico. Med njimi je bila tudi opozicijska T24.tr, do katere pa je bil kljub prepovedi popoldne še mogoč dostop.

Eden od podpredsednikov konservativne islamske turške vlade Jalcin Akdogan pa je na Twitterju zapisal, da "tisti, ki zaničujejo svete vrednote muslimanov, jasno provocirajo z objavo risb preroka". Dodal je, da obsojajo provokacije, napade in klevetanje muslimanov in islamskih simbolov na enak način, kot obsojajo napade v Parizu.

V večinsko muslimanski Turčiji je sicer samo opozicijski dnevnik Cumhuriyet objavil članke in karikature iz včerajšnje prve izdaje časnika Charlie Hebdo po napadu na uredništvo časnika minulo sredo, v katerem sta brata Kouachi ubila 12 ljudi. Turško izdajo je urednik Charlie Hebdoja Gerard Biard označil kot najpomembnejšo od vseh tujih izdaj.

Levosredinski časnik Cumhuriyet, ki sledi vrednotam sekularnosti, je članke in karikature objavil kot prilogo na štirih straneh. Med drugim je objavil uvodnik, pa tudi kratke stripe - satire o skrajnih islamističnih skupinah Boko Haram in Islamska država. Naslovnico pa je objavil dvakrat na različnih straneh kot manjšo sličico.

Pri turškem dnevniku so povedali, da so se za prilogo odločili iz solidarnosti, in spomnili, da so v preteklosti ubili tudi več njihovih novinarjev. "Želimo podpreti boj za svobodo izražanja v svetu," piše na naslovnici včerajšnje izdaje časnika. Glavni urednik Utku Cakirözer je še poudaril, da so ob tem pazili tudi na svobodo vere in versko občutljivost v Turčiji.

Časnik je sicer včeraj sporočil, da je policija ponoči v Carigradu preverila izdajo še med tiskanjem, potem ko jo je pregledalo državno tožilstvo, pa so dovolili objavo. Kljub temu so pred prostori časnika v Carigradu in sedežem v Ankari včeraj poostrili varnostne ukrepe, poroča AFP.

Trije glavni turški satirični tedniki - Leman, Penguen in Ujkusuz - pa so v znak solidarnosti objavili enake črne naslovnice z napisom Jaz sem Charlie v francoščini.

Odločitev Charlie Hebdoja, da objavi še eno karikaturo Mohameda, je že sprožila kritike v islamskem svetu in po poročanju BBC celo grožnje na islamističnih spletnih straneh. Za mnoge muslimane namreč že samo upodobitev preroka Mohameda pomeni bogoskrunstvo.

Verske oblasti v Egiptu so načrtovano objavo nove karikature preroka Mohameda že v torek označile za provokacijo muslimanov. Iran je obsodil naslovnico kot provokacijo in žalitev za muslimane ter zlorabo svobode medijev. Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je ob tem pozval k medsebojnemu spoštovanju vrednot, saj bo sicer "zelo težko v svetu različnih pogledov ter kultur in civilizacij".

Najpomembnejša sunitska znanstvena ustanova, univerza Al Azhar v Kairu, je objavo karikature obsodila, a pozvala muslimane, naj jo ignorirajo. Opozorila pa je, da bo karikatura samo razvnela sovraštvo in da ne prispeva k mirnemu sožitju med ljudmi in da ovira integracijo muslimanov v evropsko in zahodne družbe.

Kot žalitev muslimanov jo je obsodil tudi veliki mufti Jeruzalema Mohamed Husein, najvišja verska avtoriteta na palestinskih ozemljih.

Svetovna unija muslimanskih ulem s sedežem v katarski Dohi je ocenila, da objava karikature preroka ni modra. Opozorili so, da teroristični napadalci, ki so izvedli napade v Parizu, ne predstavljajo islama in da je zato še toliko bolj neprimerno, da se žali preroka Mohameda, ki ga časti 1,5 milijarde muslimanov.

Muslimanska skupnost v Franciji je sicer pred izidom pozvala muslimane k mirnosti in spoštovanju svobode izražanja.

Objavo karikature je kot žalitev obsodil tudi vodja krščanske koptske cerkve, papež Tavadros II.

Džihadisti Islamske države, ki je minuli teden prevzela odgovornost za napad na Charlie Hebdo, so objavo karikature označili za "izjemno neumno dejanje". Včeraj je odgovornost za napad prevzela še veja mednarodne teroristične mreže Al Kaida v Jemnu.