profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Osemletnika zaslišala policija: "Nisem Charlie, sem s teroristi"

Deli na:
Osemletnika zaslišala policija: "Nisem Charlie, sem s teroristi"

Foto: Reuters

Policija v Nici na jugovzhodu Francije je v sredo pol ure zasliševala osemletnika, ker naj bi v šoli izražal solidarnost z džihadističnimi napadalci. Deček naj bi dan po napadu na tednik Charlie Hebdo, v katerem je 7. januarja umrlo 12 ljudi, zavrnil sodelovanje v minuti molka, izjavil pa naj bi tudi: "Nisem Charlie, sem s teroristi".

Po navedbah policije je deček 8. januarja zavrnil sodelovanje v minuti molka za žrtve napadov v šoli, kot tudi udeležbo v solidarnostnem shodu na šolskem dvorišču. Po besedah njegovega učitelja naj bi prav tako izražal solidarnost z bratoma, ki sta napadla satiričnih tednik, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"Nisem Charlie, sem s teroristi" in "Novinarji so si zaslužili smrt", naj bi deček, ki naj bi mu bilo ime Ahmed, dejal po poročanju francoskega dnevnika Le Figaro. Ravnatelj šole se je odločil, da o vsem skupaj obvesti policijo, pri čemer pa ni šlo za tožbo.

Policija je posledično dečka in njegovega očeta poklicala na pogovor, saj jo je zanimalo, kako lahko osemletnik izraža tako skrajna stališča. Dečka so poslušali 30 minut, nato pa zaslišali njegovega očeta, ki je zanj odgovoren, je po poročanju AFP povedal policijski načelnik Marcel Authier. "Otrok očitno ne razume, kaj je dejal. Ne vemo, kje je prišel do teh izrazov," je dodal.

V Združenju proti islamofobiji v Franciji so zaradi načina obravnave primera izrazili ogorčenje. "Oče in sin sta globoko šokirana nad takim ravnanjem, ki odraža kolektivno histerijo, v katero se je od začetka januarja potopila Francija," so zapisali.

Iz šolskih ustanov v Franciji so sicer poročali o okoli 200 incidentih, povezanih z minuto molka, obeleženo dan po napadih na Charlie Hebdo. O kakih 40 med njimi so obvestili policijo in pravosodje, navaja AFP.

Pariz je od 7. do 9. januarja pretresel niz džihadističnih napadov, v katerih je umrlo 17 ljudi. To so bili najhujši napadi v Franciji v pol stoletja.